Szabadulni kell a régi valutáktól

Vágólapra másolva!
Az euróra való átállás miatt öt hónapon belül a magyar polgároknak is meg kell szabadulniuk kivonás előtt álló valutájuktól. Ez nem jelentéktelen feladat, ugyanis Magyarországon 60-70 milliárd forint értékű lejáró valuta van "szalmazsákokban".
Vágólapra másolva!

A pénzcsere miatt jövő február végéig érvényüket vesztik a Magyarországon legismertebb nyugat-európai valuták. A kivonás előtt álló valutákat azonban idén még nem lehet az új közös pénzre, az euróra átváltani. Még az eurót bevezető országok polgárai is csak december közepe után juthatnak először euróhoz, akkor is kizárólag érmékhez. A pénzügyi unión kívüli országok polgárai pedig csak január 1-jétől igényelhetnek eurót a helyi kereskedelmi bankoktól.

A rendkívül gyors pénzcsere miatt a magyar polgároknak is öt hónapon belül meg kell szabadulniuk a kivonás előtt álló valutájuktól. A legegyszerűbb módszer, ha megfogadjuk a Magyar Bankszövetség javaslatát, és az eurózónához tartozó országok valutáit még az idén devizaszámlára helyezzük. A számlán nyilvántartott összeget ugyanis az év végén ingyenesen és automatikusan euróra váltják át. A K&H Banknál november 30-án, az OTP Banknál december 29-én történik az átváltás. Devizaszámla-nyitáskor azonban legalább a bank által előírt összeget - általában néhány száz eurónyi valutát - számlára kell helyezni. Akiknek ennél kevesebb pénzük van vagy ezt nem kívánják a bankokra bízni, azok elkölthetik pénzüket a kibocsátó országban vagy forintra válthatják. A forintra váltás jutaléka általában 2,5-3 százalék, ám biztosan lesznek, akik ezt sokallják, ezért az év végén valamekkora mértékű "átváltási turizmus" kialakulása várható.

Sokkal nehezebb helyzetben lesznek azok, akik idén nem tesznek valamit a kivonás előtt álló valutájukkal. A jövő év elején ugyanis a kereskedelmi bankok csak jutalék ellenében váltják át euróra a kivonás előtt álló pénzeket. Mivel várhatóan a hatóságok nem korlátozzák a jutalék mértékét, ezért elképzelhető, hogy a jelenleg érmékre alkalmazott 20-30 százalékos jutalék mellett váltják csak át az új közös pénzre a szalmazsákból előkerülő valutákat.

Akik úgy döntenek, hogy a jövő év elején költik el valutájukat, azoknak nagyon sietniük kell, mert országonként más-más ideig maradnak forgalomban a régi bankók és érmék. Németországban például már január 1-jén sem kötelesek elfogadni az üzletek a márkát. Hollandiában január 29-ig, Írországban február 9-ig, Franciaországban február 17-ig lehet fizetni a régi bankjegyekkel és érmékkel, február végéig azonban mindenhol befejeződik a régi nemzeti valuták elfogadása.

Az átállás után nem lesz fizetőeszköz a belga, a luxemburgi és a francia frank, a német és a finn márka, a holland forint, az ír font, az olasz líra, az osztrák schilling, a portugál escudo, a spanyol pezeta és a görög drachma. Forgalomban marad azonban az angol font, a dán és a svéd korona. A pénzcsere nem érinti az Európai Unióhoz nem tartozó országokat, így megmarad a svájci frank, a norvég korona és a kelet-európai valuták, köztük a forint is. A változás természetesen nem érinti az Európán kívüli országok valutáit, így az amerikai dollárt sem.

Giczi József

(Népszava)