Nem élénkül meg a lakáspiac

Vágólapra másolva!
Nem várható fellendülés a lakáspiacon annak követeztében, hogy a kormány kibővíti a lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezmények körét, s növelik annak összegét is. A túlkínálat miatt így is elmaradt vásárlási roham nem könnyíti meg az esetleges gazdasági recesszió átvészelését.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem hozza meg a kívánt eredményt a kormány tervezett adókedvezmény-bővítése. A pangó lakáspiacon ugyanis nem érvényesülhet az a szándék, hogy ezzel a lépéssel védjék ki a gazdasági recessziót.

A kormányzat szándéka szerint a jövőben a használt ingatlanokra is kiterjesztenék az eddig csupán új építésű ingatlan vásárlása esetén igénybe vehető adókedvezményt. Változik a tervek szerint ennek összege is: a korábbi 20 helyett a hiteligénylők a törlesztésre fordított összeg 40 százalékát leírhatnák adójukból, s módosult ennek az összegnek a felső határa is: az eddigi 30 ezer forint helyett 240 ezerben maximálnák az engedményt.

A kormánydöntés szerint azonos feltételeket kívánnak teremteni a használt lakások és az újak vásárlói számára. Így a jövőben ugyanolyan kondíciók mellett igényelhetnék a lakáshitelt az egyedülállók a használt és az új lakások esetén. Mindez pedig azért különösen fontos, mert eddig azért nem érvényesülhetett az adókedvezmény, mert az új otthonok magas négyzetméterára miatt ekkora összeget kevesen voltak képesek kifizetni. Várhatóan változik egyébként a kizárólag házaspárok számára kínált 8 százalékos kedvezményes kamatozású lakáshitel feltételrendszere is: ezentúl 6 százalékon folyósítják ezeket a kölcsönöket.

Ennek ellenére egyértelmű: az adókedvezmények növelése nem lendíti fel az eladások számát. - Az emberek jó része ugyanis lakásvásárláskor teljesen figyelmen kívül hagyja az adókedvezmény mértékét. Többségüknek fogalma sincs arról, hogy milyen összeget tud majd jóváírni adóbevallásában - magyarázta a Népszavának Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő gazdasági elemzője. Nem foglalkoznak azzal sem, egyáltalán igénybe tudják-e venni a jóváírást, ezzel ugyanis a szerződéskötés pillanatában nem változnak anyagi kondícióik. Bár kisebb-nagyobb mértékben valóban javít a családok helyzetén adózáskor ez a szabályozás, az évi egyszeri alkalom nem befolyásolja döntésüket arra vonatkozóan, hogy felvállalják-e az adósságot vagy sem.

Az ügyfelek számára egyetlen dolog döntő: a havi törlesztőrészlet. Aszerint mérlegelnek, ki tudják-e gazdálkodni a hitel havi terheit. Azt számolgatják, havi rendszeres kiadásuk mellett mekkora összeget tudnak még mellőzni megélhetésük biztosítása mellett - mondta nagy Márton. Mindehhez pedig a kamatlábat kell ismerniük.

Nem várható egyébként gazdasági haszon sem az adókedvezmény kibővítésétől. Nem lehet ugyanis ily módon átvészelni a gazdasági recessziót. Az ingatlanpiac hónapok óta pang, kevés a fizetőképes kereslet, s egyre jellemzőbb a túlkínálat is. Ez egyrészt a szezonalitással magyarázható, hiszen az ősz beköszöntével a korábbinál kevesebben keresnek lakást. Másrészt ezt erősíti, hogy a lakásárak lefelé mennek. Csupán azok értékesítik tehát ingatlanjukat, akiknek sürgősen szükségük van pénzre. Aki teheti, nem enged az árból, s inkább hosszú ideig tartja lakását, várva a megfelelő vásárlóra.

Nem várnak jelentős fellendülést az adókedvezmény bővítésétől a Lakásbérlők és Lakók Egyesületénél sem. - Jó intézkedésnek, fontos lépésnek tartjuk a várható döntést, de önmagában ettől lényegi elmozdulás nem jósolható a lakáspiacon - szögezte le Battha Pál, a Labe elnöke. Előrelépést az eredményezne, ha átalakítanák a szervezeti és a jogi feltételeket. Csak akkor várható érdemi javulás, ha felújítják a lepusztult területeket. Ilyen nagy mennyiségű ingatlan megjelenése révén ugyanis mindenképpen drasztikusabban csökkennének az árak. Illúzió, hogy csak vásárlással oldható meg a lakásprobléma, hozzáférhető mennyiségben és minőségben kellene biztosítani a bérleményeket is.

Holubár Zita

(Népszava)