Csökkenő adóterhek, növekvő lakástámogatások

Vágólapra másolva!
Már 2003. január elsejétől csökkenhet az átlagos adóterhelés és mérséklődhet a 25 százalékos forgalmi adókulcs, és nemsokára a használt lakásvásárlást is adókedvezménnyel fogja támogatni a kormány - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az [origo] Társalgójában. A pénzügyi tárca vezetőjéről megtudhattuk, hogy nemsokára három gyereke lesz, és a klasszikus zenétől a Biohazardig mindenféle zenét szeret.
Vágólapra másolva!

Nem veszélyezteti az egyensúlyt a Széchenyi-plusz

[origo]: Ön szerint milyen mértékben gyűrűzik be a terrortámadás következtében kialakult válság Magyarországra? (josiptot)

Varga Mihály: Válságról nincs szó Magyarországon. Megerősítettük a biztonságunkat garantáló feltételeket, de nyilván Európával együtt fogunk mozogni: ha ott kisebb lesz a gazdasági növekedés, akkor nálunk is, ha magasabb az infláció, akkor azt mi sem tudjuk kivédeni. Vagyis nyitott kis ország vagyunk, az európai gazdaság tendenciái hatnak ránk.

[origo]: A gazdaságélénkítő csomag terve azért született, mert elhúzódó válságra számítanak? (karolyabcsi)

Varga Mihály: Nem, azért született, mert ez a kormány gyorsan reagál az eseményekre. A gazdaságélénkítő csomag tervezete arányaiban hasonló az Egyesült Államok ugyanilyen okból született elképzeléséhez.

[origo]: Ha uniós pénzeket is be kívánnak vonni a gazdaság élénkítése érdekében, akkor közbeszerzési pályázatok is lesznek? A projektek másik felét - hiszen az EU csak egy részét finanszírozza - ki fizeti? (karolyabcsi)

Varga Mihály: Nem minden uniós programban való részvételhez kell közbeszerzési eljárás. Személyes véleményem - a magyar tapasztalatok sajnos ezt igazolják -, hogy a közbeszerzési eljárás sok esetben lassú, és a program szempontjából drágább, mint a meghívásos pályáztatás. A kérdés mögött nyilván az autópálya-ügy van: ha közbeszerzési eljárással és EU-s hitellel épült volna az út, akkor magyar cég nem rúgott volna labdába, ugyanis az EU-s közbeszerzési eljárás referenciamunkát is igényelt, ilyennel pedig egyetlen magyar cég sem rendelkezett. Ördögi körről van szó.

[origo]: Nem félti a belső egyensúlyt? Gondolja, hogy az Magyar Fejlesztési Bank által felvett kölcsön nem ugyanolyan, mint a költségvetés eladósodása? (betabete)

Varga Mihály: Éppen ma jött ki a folyó fizetési mérleg augusztusi adata (259 millió eurós többlet), de a keddi Napi Gazdaságban még minden elemző negatív számot jósolt. Lekopogom: eddig az egyensúlyi mutatók jók, és ez igaz az államháztartás számaira is. Az MFB által felvett hitel - a jelenlegi költségvetési elszámolásunk szerint - nem államadósságot növelő tétel, és abban gondolom egyetértünk, hogy autópályára, elkerülő utakra, csatornákra az országnak szüksége van.

[origo]: Miniszter Úr! Nem illene inkább egy eredendően liberális párt mára erősen konzervatívvá lett kormányához az adócsökkentés a gazdaságélénkítés receptjeként, ahelyett, hogy beleszól a gazdaságba a Széchenyi-plusszal? Vagy kínos a kérdés? (FabrySandor)

Varga Mihály: Adót is csökkentünk. Ha jól figyelt, láthatta, hogy a beruházási célú adókedvezmény 10 millióról 30 millió forintra emelkedik. Azt pedig már nem is említem, hogy a családi adókedvezmények milyen mértékű támogatást jelentenek.

Költségvetés, államadósság, infláció

[origo]: A jövőben is hosszabb távú - kétéves, hároméves - költségvetéseket tervez? (lama)

Varga Mihály: Nyugtával a napot. Először ennek a kétéves költségvetésnek kell igazolnia a várakozásokat. Ha ez sikeres lesz, akkor gondolkodhatunk a hogyan továbbon.

[origo]: Miért nem tudja a Pénzügyminisztérium megbecsülni a várható inflációt már évek óta? Tudatos vagy jóhiszemű a tévedés? Nem tart attól, hogy ezek után már nem veszik komolyan a tárca prognózisait? (ormany)

Varga Mihály: Azt mindenki elfelejti, hogy 1999-ben csak mi találtuk el az infláció 10 százalékos mértékét. Arról nyilván szívesebben beszélnek, mikor nem sikerült pontosnak lennünk. Szerintem még mindig a Pénzügyminisztérium találati aránya a legjobb. Szívesen ajánlok fogadást bárkinek, hogy a decemberi infláció 7-essel fog kezdődni.

[origo]: Ha a decemberi 7-es, mennyi lesz az éves (+/- 0,4 százalékos tévedést elfogadok)? (lama)

Varga Mihály: 9,2-9,4

[origo]: Mekkora esélyt lát a 2-3 százalékos infláció elérésére 2004-re? (orcus)

Varga Mihály: Optimista vagyok.

[origo]: Milyen kedvezmények vannak a Pénzügyminisztérium kedvezménytörvényében? Miniszter Úr, legyen szíves konkrétumokat mondani! (gombostu23)

Varga Mihály: Adómentes lesz a nyugdíj, ha valaki nyudíjasként dolgozik. Ez 320 ezer nyugdíjast érint. Tízezer forintig adómentes lesz a természetbeni juttatás, ha iskolás korú gyermek után jár; az intézkedés 550 ezer családot érint. 35 ezerről 240 ezerre emelkedik az adóból levonható összeghatár, ha valaki új lakás építésére vagy vásárlására vett fel hitelt.

[origo]: Miniszter úr! Nem érzi, hogy gazdasági szempontból a kelleténél nagyobb az összefonódás a pénzügyi tárca és a Magyar Nemzeti Bank között? (zumi007)

Varga Mihály: Nem, a jegybank önállóan és függetlenül hozza meg döntéseit. Azt nem tartom bajnak, ha a gazdaságpolitikában egyetértünk.

[origo]: Valóban magyar kötvényekkel újítják meg a lejáró devizaadósságot? (betabete)

Varga Mihály: Az államadósság finanszírozását jövőre forintkötvények kibocsátásával oldjuk meg. A költségvetés devizaadósságának fedezetét a jegybank devizatartaléka jelenti. Szerintem az ország megítélésének, az adósság besorolásának jót tesz, ha nem kell devizahitelt felvenni.

[origo]: Mikor lehetünk Ön szerint az euróövezet tagja, s ezt EU tagság nélkül el tudja-e képzelni? (orcus9

Varga Mihály: 2007 szerintem a reális időpont, de csak ha EU-tagok vagyunk.

[origo]: Mi a fontosabb: a polgárok pénzével való tisztességes elszámolás, vagy a "magyar vállalkozók helyzetbe hozása"? (ormany)

Varga Mihály: A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy az adó- és járulékfizetők pénzét a lehető legtakarékosabban és leghatékonyabban használják fel. Mindig idegesített, ha pazarlást láttam, még akkor is, ha nem az én pénzemet pazarolták. Pénzt költeni sokan tudnak, takarékoskodni kevesebben.

[origo]: Örülök, hogy idegesíti a pazarlás. De akkor miért nem lép fel ez ellen? Miért nem lehet tudni sok esetben, hogy mire, mennyit, kinek, minek? Miért van ennyi titkolózás és takargatás? Miért nincs pályáztatás oly sok esetben? (ormany)

Varga Mihály: Ha van konkrét információja, küldje el a Pénzügyminisztérium e-mail címére.

[origo]: Hogyan tudja támogatni a kormány a nagy cégek (Mol, OTP) külföldi terjeszkedését? (karolyabcsi)

Varga Mihály: Épp tegnap döntött a lengyel kormány a lengyel olajtársaság értékesítéséről, a Mol számára kedvezően. A munkából kivette a részét a magyar kormány is, mivel gazdaságdiplomáciai eszközökkel segítettük az olajcég terjeszkedését. Ugyanez igaz volt a korábbi, Slovnaft-részesedés megszerzésére is. Nem kell szégyenlősnek lenni: a külföldi cégek mellett ugyanezt teszik a külföldi kormányok is. Nekünk a Magyarországon működő vállalatokat kell segítenünk.

[origo]: Mi a véleménye az Alföld leszakadásáról, alföldiként? (Guest52979)

Varga Mihály: A helyzet nem ilyen egyszerű, mert az Alföld is fejlődött az elmúlt években. A probléma éppen az, hogy az ország nyugati és keleti része közötti különbség nem csökkent. Ezen sokat fog változtatni az az infrastruktúrális program, amely több mint 200 kilométer utat épít a Dunától keletre. Februárban az alföldön is tucatnál több helyen indulnak meg a munkagépek.

[origo]: Üdvözlöm Miniszter Úr! Kunmadarasiként kérdezem, hogy várható-e a térség bármilyen felemelkedését segítő kormányprogram? (Gyugya)

Varga Mihály: A polgári kormány döntött úgy, hogy Kunmadaras és térsége vállalkozási övezet legyen. Bízom abban, hogy a lehetőséggel élni tudnak a környék vállalkozói.

[origo]: Keynes vagy Hayek? (lama)

Varga Mihály: Heller Farkas

Kiterjedt harc a pénzmosás ellen

[origo]: Megszűnnek az anonim takarékbetétek, stb., rendben van. Ezekkel az intézkedésekkel lekerülhetünk az OECD "nem együttműködő országok" listájáról. Vajon lesz-e érdemi eredménye az intézkedés-sorozatnak és a pénzmosás elleni harcnak? Ha igen, úgy miért? Volt eredménye már hasonló intézkedéseknek? Úgy tudom nem...(rookie)

Varga Mihály: A pénzmosás újabb területekre tevődik át, ma már nem elsősorban pénzintézeteken keresztül mosnak pénzt. A pénzmosás elleni törvény hatályát kiterjesztettük műkincskereskedőkre, nemesfém és drágakő-forgalmazókra, ügyvédekre, közjegyzőkre, ingatlanforgalmazókra is. Mindent megteszünk a pénzmosás megakadályozására.

[origo]: Keresi-e valaki és hogyan a pénzmosók számláit? (gombostu23)

Varga Mihály: A rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal dolgozik ezen.

Tipikus tőzsdei kisbefektető vagyok

[origo]: Miniszter Úr rendelkezik résznyekkel? (Guest52979)

Varga Mihály: Igen, tipikus kisbefektető vagyok, bár részvényeimet, amióta a Pénzügyminisztériumban dolgozom, nem forgatom. Éppen ezért szomorúan tapasztalom a budapesti tőzsde hanyatlását. Van javaslatom arra, hogyan kellene az érdeklődést a BÉT iránt fenntartani: Varsó + Prága + Budapest = regionális tőzsde.

[origo]: Nem érez személyes felelősséget a tőzsde mélyrepüléséért? (karolyabcsi)

Varga Mihály: Nem, azért érzek felelősséget, amire befolyásom van. Ha valaki a makrogazdasági számokat megnézi, azok kifejezetten jók. Felelősséget elsősorban a költségvetésért, a nyugdíjalapért vállalok.

[origo]: Miért utólag egyeztetett Simor Andrással a tőzsdék egyesítésével kapcsolatban? (Hurvinek)

Varga Mihály: Simor úr ismerte a véleményemet, tehát nem okoztam meglepetést neki. Egyékbént éppen 2 órával ezelőtt tárgyaltunk, és a tőzsdét érintő legfontosabb ügyekben egyetértettünk.

[origo]: Miniszter Úr szerint mikorra valósulhat meg az Ön által kitalált tőzsdeegyesítés? Azóta jelentkezett-e újabb lehetséges szereplő? (Guest52979)

Varga Mihály: A lengyelek kivárnak, a csehek lelkesen üdvözölték az ötletet. Ha mindenki egy irányba húz, akkor egy év alatt tető alá lehet hozni a tőzsdefúziót.

Bővülő lakásprogram, 2003-tól adócsökkentés

[origo]: A következő ciklusban mikortól tart elképzelhetőnek adómérsékléseket, és milyen mértékben? (Guest52979)

Varga Mihály: Akár már 2003. január elsejével is elképzelhetőnek tartok adócsökkentést. Véleményem szerint ennek két adófajta lehet a célpontja: a személyi jövedelemadó, ahol érdemes csökkenteni az átlagos adóterhelést, és az általános forgalmi adó, ahol csökkenteni kell a 25 százalékos normál kulcsot.

[origo]: Mit szól az MSZP és az SZDSZ adócsökkentési javaslataihoz? (gombostu23)

Varga Mihály: Az irányát mindkét javaslatnak jónak tartom, szerintem megfontolásra érdemesek. A kétéves költségvetés most a kiszámíthatóságra és stabilitásra épít, de 2003-tól be lehet építeni a javaslatokat az adótörvényekbe.

[origo]: Gratulálok a lakáshoz jutási rendszerhez, ez szerintem az egyik legsikeresebb programjuk. Milyen további terveik vannak (további kamatcsökkentések, használt lakásvásárlás támogatása, stb.)? (Guest52979)

Varga Mihály: Köszönöm. A lakástámogatási program bővülni fog: lehetővé kívánjuk tenni, hogy a használt lakás vásárlásához felvett hitel 240 ezer forintos összegig levonható legyen az adóból, és az új lakások építéséhez nyújtott kamatot nagyobb mértékben fogjuk támogatni.

[origo]: Miniszter Úr! A Pénzügyminisztérium honlapja a legszegényesebb tartalmát és külsejét tekintve, míg a többi tárca honlapja roskadozik az információtól. Mi ennek az oka? (josiptot)

Varga Mihály: Gyalázatosnak tartom a Pénzügyminisztérium honlapját, arról nem is beszélve, hogy nincs önálló honlapunk. Csak a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül vagyunk elérhetők. Október végéig kell a feladatot az érintetteknek megoldaniuk, utána nincs kegyelem - ezt üzenem a PM-eseknek is!

Kedvencem a HVG, a Magyar Demokrata és a Spuri

[origo]: Hol tanulta a szakmát, Pénzügyminiszter Úr? (josiptot)

Varga Mihály: 10 éve vagyok parlamenti képviselő, a gazdaságpolitikát a parlamenten és a Pénzügyminisztériumon keresztül tanulhattam. A politika előtt Budapesten és Szolnokon dolgoztam, egy állami építőipari cégnél, valamint egy tervezőirodánál. Az előző parlamenti ciklusban még volt időm a szolnoki Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolán tanítani.

[origo]: Mennyi a keresete, Varga úr? (axio)

Varga Mihály: Ezt mindenki meg tudja tekinteni a kormányzati portálon. Abban a szerencsés vagy szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy a fizetésemet jogszabály rendezi.

[origo]: Ismer Önnél fiatalabb minisztert a világon? (lama)

Varga Mihály: Ismerek, például az osztrák pénzügyminiszter- kollegám 33 éves.

[origo]: Ön szerint érdemes volt több milliárdot a magyar futballra költeni? (josiptot)

Varga Mihály: Befektetés nélkül - akár szellemi, akár anyagi - nincs profit. A fociba is be kell ruházni ahhoz, hogy valamikor eredmények legyenek. Persze kérdés hogy ezt megérjük-e, remélem igen. Franciaországban ez sikerült, ugyanis ott is állami támogatással segítettek.

[origo]: Miniszter Úr, tanította Önt Bokros Lajos? (josiptot)

Varga Mihály: Nem. Már nem voltam egyetemista, amikor a tandíjat bevezette.

[origo]: Közgazdászként jó pénzügyi szakembernek tartja Medgyessy Pétert? (lama)

Varga Mihály: Erre az utóbbi időszakban tett nyilatkozatai alapján nem tudok pozitív választ adni. Korábban azt hittem, az, ma az egymásnak ellentmondó ígéretek miatt erre így nem lehet válaszolni.

[origo]: Van gyermeke? Ha igen, hány? (lama)

Varga Mihály: Két és fél. Van két kislányom, de a feleségem éppen most van kórházban a következő gyermekkel.

[origo]: Szokott lapokat olvasni? Melyik a kedvenc heti, kétheti vagy napilapja? Tévés műsora, rádióműsora? (lama)

Varga Mihály: Hivatalból minden napilapot átnézek, általában a gazdasági lapokkal kezdem. Hetilapok közül a HVG és a Magyar Demokrata a kedvencem. Régen több időm jutott a sportlapok tanulmányozására is, ma már - futószenvedélyem miatt - csak a Spuri magazint olvasom.

[origo]: A Heti választ nem olvassa, pedig sok pénzünkbe került! (Guest52979)

Varga Mihály: A Heti Választ olvasom, de egyelőre még nem tartozik a kedvenc lapjaim közé. A célt viszont fontosnak tartom, mivel a magyar hetilapkínálat eléggé egyoldalú. A Heti Válasz új színt hozott.

[origo]: Milyen zenét szeret hallgatni? (Guest52979)

Varga Mihály: A klasszikustól a Biohazardig mindent meghallgatok, de sajnos egyre kevesebb időm van erre is. Legutóbb egy ismerősöm adott Rage Against the Machine kazettát, a feleségemtől pedig egy most kiadott, Bach összes szonátáját tartalmazó CD-sorozatot kaptam.

[origo]: Mi a véleménye az internetről?

Szokott internetezni? (Guest52979)

Varga Mihály: Igen, szoktam, a legismertebb netlapokra időnként rátekintek.

[origo]: A hivatalában használja e-mailjét? (Guest52979)

Varga Mihály: Igen, használom, a régi ismerőseimmel ezen keresztül tartom a kapcsolatot.

[origo]: Jövő év júniusában mivel fog foglalkozni? (Hurvinek)

Varga Mihály: Két eset lehetséges: vagy nyaralok valahol a hegyekben, vagy dolgozom.

[origo]: Tisztelt Miniszter Úr! Igaz, hogy az [origo] chatje miatt nem vett részt a debreceni Elérhetőség-konferencián? (FabrySandor)

Varga Mihály: Igaz. :)

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium