Vágólapra másolva!
A Microsoft alapítója - noha a terrortámadás óta jelentős összeget veszített el vagyonából - továbbra is a világ és Amerika leggazdagabb embere.
Vágólapra másolva!

Ötvennégymilliárd dollárra csökkent vagyonával William Gates, a Microsoft egyik alapítója továbbra is Amerika és egyben a világ leggazdagabb embere. A Forbes magazin által összeállított szokásos éves lista szerint Gates annak ellenére lett idén immáron nyolcadszor a leggazdagabb, hogy egy év leforgás alatt kilencmilliárdot vesztett a vagyonából, ebből 7,2 milliárd dollárt augusztus vége óta.

A négyszázas lista tanulsága szerint a legnagyobb veszteséget a turizmusban utazó gazdagok, közülük is a hajós utaztatásban érdekelt Micky Arison szenvedte el.

A tíz leggazdagabb emberből hét (!) a Wal-Mart szupermarketlánc alapítójának Sam Walton-nak az örököse, hetük együttes vagyona már messze meghaladja az egyébként több testhosszal a legvagyonosabbnak számító Gates-ét.

A második helyen Gates barátja és bridzspartnere Warren Bufett befektető tanyázik 33 milliárd dolláros vagyonával, a tízedik pedig ismét egy Microsoft-mágnás: Steve Ballmer.

Érdekes módon Hollywood csillagai már alig kapaszkodnak meg a listán, a legjobban gazdálkodó Steven Spielberg rendezőnek is csupán kilencvenedik helyre volt elég a 2,1 milliárd dolláros vagyona.

Gateshez hasonlóan majd mindegyik szupergazdag amerikai jelentős summát veszített a tavalyi évben megállapított vagyonából, a leggazdagabb 15 összesen mintegy 64 milliárd dollárral lett szegényebb. A gazdagok 400-as listájáról idén 54, az "új gazdaság" fellendülését meglovagló dot.com-milliárdos került le. Őket az vigasztalhatja, hogy egyre csökken a listára kerüléshez szükséges vagyon: míg tavaly 750 millióval lehetett valaki a Forbes elitjének a tagja, addig idén már potom 600 millióval is fel lehetett kapaszkodni.

Aki azt hinné, hogy a gazdagsághoz a szorgalmas tanuláson keresztül vezet az út, ki kell ábrándítanom. A 400 leggazdagabb amerikaiból 280-nak még főiskolai végzettsége sincs. Sokkal inkább járható útnak tűnik a kellemes meleg éghajlat: a gazdagok mintegy negyede ugyanis a napfényes Kaliforniában él.

(Üzleti Negyed)