Február idusától csak euró

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete szerint a magyarországi hitelintézetek és pénzváltók február 15-ig kötelesek beváltani az eurózóna megszűnő valutáit - jelentette a Világgazdaság. Ezután szabadon dönthetnek, beváltják-e egyáltalán a forgalomból kikerülő fizetőeszközöket. Szakértői vélemények szerint, Magyarországon mintegy 60 milliárd forint összértékben őriznek valutát a polgárok.
Vágólapra másolva!

Napokon belül várható, hogy az MNB, az eurózóna megszűnő valutáinak beváltására vonatkozó rendelete kihirdetésre kerül a Pénzügyi Közlönyben. A Világgazdaság értesülései szerint a rendeletet már aláírásával látta el Járai Zsigmond, az MNB elnöke is.

Az MNB ezzel a rendelettel határozza meg a kevesebb, mint száz nap múlva megszűnő fizetőeszközök beválthatósági határidejét. A kérdéses időpont előtt a hazai pénzváltók és hitelintézetek - kötelező jelleggel - beváltják euróra, vagy forintra a 11 megszűnő valutát. Az ír font azonban már február 9-én kikerül a forgalomból, ezért annak beválthatósági határideje is hat nappal rövidebb.

A rendelet értelmében a német és finn márka, az osztrák schilling, a francia frank, a spanyol pezeta, a portugál escudo, az olasz líra, a görög drachma, a holland gulden, a belga és luxemburgi frank beváltási határideje február 15-e.

A 11 valuta zöme február 28-án éjfélkor veszti el hivatalos fizetőeszköz státuszát. Március elsejétől az eurózóna minden államában az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz, készpénzes kifizetésnél csak ezt lehet majd alkalmazni.

A beváltás a hitelintézetek esetében rögzített árfolyamon történik majd (a pénzváltók azonban szabad vételi-eladási árfolyamokkal dolgozhatnak). A határidő letelte után a valutát csak a kérdéses ország központi bankja váltja be, illetve azon pénzintézetek, melyek erre vállalkoznak.

A bankok várhatóan megjelenítik majd a váltás költségeit, az nem lesz ingyenes. Az emiatt felmerülő veszteségek miatt ésszerű a valutát még december vége előtt devizaszámláéra helyezni. Ezt idén még ingyenesen tehetik meg.

Az euró bevezetésével foglalkozó Uniós bizottság felmérése szerint, a polgárok 27 százaléka nem tudja, mikor kerül bevezetésre az euró, 83 százalékuk szerint pedig még február vége után is lehet majd fizetni a régi bankjegyekkel. Ugyanezen felmérés szerint az eurózóna polgárainak 60 százaléka egyetlen termék vagy szolgáltatás árát sem jegyezte meg euróban. Valószínűsíthető tehát, hogy az euró januári bevezetésekor a vásárlók gyakran jönnek majd zavarba.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Világgazdaság

Korábban:

Tájékozatlan európolgárok
(2001. szeptember 25.)