Az ingatlanpiac töretlen szárnyalásra számít a kormány

Vágólapra másolva!
Építési "boom" várható Magyarországon az elkövetkező időszakban, Budapest például 3-4 milliós, pezsgő üzleti központ lesz - vázolta fel vízióját Matolcsy György gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakás- és ingatlanpiacon tapasztalható növekedés a jövőben folytatódni fog. Ezt támasztja alá, hogy 2000-ben az építési engedélyek száma a duplájára, a lakáshitel-állomány 50 százalékkal nőtt, míg a lakáshitel-kamatok 10 százalékkal csökkentek - jelentette ki Matolcsy György, az "Ingatlan 2001-Boom után" elnevezésű konferencián.

A Figyelő Fórum rendezvényén elhangzott, hogy az idén 30 ezer új otthon átadását várják, ami 50 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A kormány célja, hogy 2002-ben 40 ezer új otthon épüljön, 2003-2004-ben pedig további 50-60 ezer új otthonba költözhessenek be tulajdonosaik.

Régiókra bontva a miniszter kifejtette, hogy a fővárosban folytatódni fog a korábbi években beindult építkezési trend, Budapest és környéke 3-4 millió polgárt befogadó, pezsgő üzleti központ lesz. Az ingatlanpiac fejlődésére kihatással lesz, hogy az ország határainak közelében fekvő nagyobb városok regionális központtá válhatnak, ami további fellendülést eredményez az ingatlanpiacon. Kialakulóban van egy fürdőváros-hálózat is, amely ugyancsak húzóereje lehet az építkezési kedvnek.

Ezzel párhuzamosan a főváros és a nagyvárosok fejlődése a kisebb városokra is kedvező hatással lesz, és a helyi építkezések fejlődését eredményezik. Szociológia fejtegetési közepette Matolcsy György elmondta, hogy a polgári életmód kialakulása, megerősödése is kedvezően befolyásolja az ingatlanpiacot, folytatódik az a mobilitási tendencia, amely a lakótelepekről a zöldövezetbe mutat. (Jelenleg mintegy 2 millióan élnek ipari technológiával épült lakásban és várható, hogy a következő évtizedben 30-40 százalékuk megpróbál kiköltözni a lakótelepről a zöldövezetbe).

A miniszter szerint Magyarország európai uniós csatlakozása után sok harmadik-negyedik otthont vásárló külföldi költözik majd Magyarországra, jelenleg 200 ezer külföldinek van Magyarországon tulajdona és ez a szám az ország uniós csatlakozása után nagyságrenddel nőni fog.

Banki oldalról hasonlóan kedvező folyamatokról számolt be Antal László, az MKB elemzője, aki írásában arra a megállapításra jut, hogy a lakossági hitelezés töretlenül expandál, s ez részben a most fellendülő lakásépítési tevékenységnek köszönhető.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GM