Általános vitára alkalmas a bírált zárszámadási törvény

Vágólapra másolva!
Általános vitára alkalmasnak találta a gazdasági bizottság a tavalyi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, amelyet korábban az Állami Számvevőszék és az ellenzéki pártok is élesen bíráltak. Az ellenzék szerint pótköltségvetésnek kellett volna döntenie a többletbevételek és a többletkiadások sorsáról, míg a kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy a vártnál nagyobb béremelések miatt jutott több pénzhez a költségvetés.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 15 igen és 9 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta a 2000. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, valamint az erről készült számvevőszéki jelentést.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy a korábbi évekhez képest több területen javulás figyelhető meg, ám felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is számos, évek óta szóvá tett problémát nem oldott meg a kormány. Kifogásolta, hogy a végleges zárszámadási törvényjavaslatot későn kapták meg.

Engel Gyula, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője elmondta: 2000-ben a gazdasági folyamatok kedvezően alakultak, a GDP a vártnál nagyobb ütemben bővült, ám az infláció a tervezettet meghaladta. Ezért a költségvetés bevételei is növekedtek, és ezek egy részét letéti számlára helyezték a bér- és nyugdíjemelés fedezetére. A bevételi többletek elosztása miatt a zárszámadással egy időben több törvény módosítását is beterjesztette a kormány, ám ez nem változtatja meg alapvetően a kétéves költségvetést. A főosztályvezető emlékeztetett: a zárszámadással kapcsolatban évek óta nézeteltérés van a tárca és a számvevőszék között.

Az ellenzéki képviselők közül többen elfogadhatatlannak nevezték a kormány előterjesztésé az Állami Számvevőszék által feltárt törvénytelenségek miatt. Göndör István szocialista képviselő úgy vélte, tisztességesebb lett volna, ha a kormány pótköltségvetést nyújt be. Kovács Kálmán szabad demokrata honatya szerint az ÁSZ törvénytelenségek sorozatát állapította meg jelentésében, és még a fő számok valódiságát is kétségbe vonta. A képviselő szerint a kormány tavaly becsapta az állampolgárokat, mivel az adóterhek csökkentése helyett a tervezettnél több adót szedett be.

Balla György, a bizottság egyik fideszes tagja csúsztatásnak nevezte Kovács Kálmán állításait, mert 2000-ben a kormány több adókedvezmény bevezetéséről is döntött. Ivanics István fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a magasabb szja-bevételek a növekvő bérkiáramlásnak köszönhetőek. A keresetek növekedése pedig a fogyasztás bővüléséhez vezetett, ami a tervezettnél nagyobb áfa-bevételhez juttatta a költségvetést.

A bizottság általános vitára alkalmasnak találta a devizakorlátozások megszüntetéséről szóló, illetve az egyes pénzügyi törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Csakúgy, mint a gazdasági bizottság, az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága is általános vitára alkalmasnak találta mind a zárszámadást, mind pedig a pénzügyeket szabályozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Állami Számvevőszék

Korábban:

Az ÁSZ szerint szabálytalan kifizetéseket teljesített az FVM
(2001. szeptember 5.)

Meghamisította a tavalyi mérleget a kormány
(2001. szeptember 5.)