Lakásügyi minisztérium felállítását javasolják

Vágólapra másolva!
Ismét legyen Magyarországon felelős Lakásügyi Minisztérium - javasolta a Társaság a Lakásépítésért Szervezet szerdán. A társaság olyan többéves program kidolgozását szorgalmazza, amely évente legalább 40 ezer új lakás építését és a lakástámogatásra fordított összegek reálértékének növelését eredményezi.
Vágólapra másolva!

A szervezet elismeri, hogy a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően évek óta növekszik a kiadott lakásépítési engedélyek száma, ám hozzáteszik, ez nem jelent valódi, minőségi lakásszám-növekedést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lakásépítésre elköltött összegek GDP-hez viszonyított aránya csupán fele az európai átlagnak és évről-évre csökken: a tavalyi 0,826 százalékról 2001-ben várhatóan 0,75 százalékra mérséklődik.

Számításaik szerint a kormányzatnak a jelenlegi, évi 114 milliárd forint mintegy kétszeresét kellene elköltenie lakástámogatásra annak érdekében, hogy Magyarország is elérje az Európai Unió átlagát, ahol a GDP másfél százalékát fordítják erre a célra. A társaság szerint további tízezer új lakás megépítése az idén 117 milliárd forinttal növelhetné a GDP-t és 50 ezer új munkahelyet teremthetne.

(MTI)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)