Aranyat dob piacra a Bank of England

Vágólapra másolva!
Húsz tonna aranyat dob piacra a Bank of England. A brit jegybank szerdára meghirdetett aukciója jócskán megkavarta az aranypiacot. A világ jegybankjai közül csak néhány tartalékol már aranyban, a többség biztonságos állampapírokat tart a trezorok mélyén. A Magyar Nemzeti Bank a kilencvenes években leépítette aranytartalékait.
Vágólapra másolva!

Enyhén emelkedve, 273 dollár fölé kúszott az arany unciánkénti ára a londoni árutőzsde tegnapi kereskedésében. A piacot azonban nagyfokú óvatosság jellemezte, köszönhetően a Bank of England - a brit jegybank - szerdára meghirdetett aranyaukciójának. Szakértők szerint ugyanakkor az elkövetkező két napban sem lehet már komolyabb üzletkötésekre számítani - a jegybanki aukció ugyanis kiszámíthatatlanná teszi a rövid távú piaci folyamatokat.

A mostani - 20 tonna aranyat értékesíteni tervező - aukció persze nem előzmény nélküli, az része a Bank of England rendszeres aranyeladásainak. Az előző árverésre például júliusban került sor, amikor egyébként több mint négyszeresen túljegyezték az eladásra felkínált mennyiséget. Hasonló eredménnyel végződött a májusi aukció, akkor az eladni kívántnál 3,7-szer több aranyra jelentették be igényüket a befektetők. Elemzők ugyanakkor nem várnak áttörést a szerdai árveréstől, véleményük szerint hiába jegyzik ugyanis túl a felkínált mennyiséget, az arany piaci árát ez nagy valószínűséggel nem tudja majd túllendíteni a lélektaninak tartott unciánkénti 275 dolláros határon. Az aukción túladni kívánt arany tegnapi árfolyamon egyébként 176 millió dollárt ér.

Nem a Bank of England ugyanakkor az egyetlen központi bank, amely az elmúlt években megszabadult aranykészleteitől. Sőt, a folyamat évtizedekre tekint vissza: az első nemzeti bankok már a hetvenes években elkezdték leépíteni aranytartalékukat. Ma már csak néhány jegybank tart jelentős mennyiségű aranyat trezorjaiban. A svájci, német, francia és amerikai jegybankok főleg a nemesfémet körülvevő népi pszichózis és az aranylobbi hatására tartalékolnak még ma is aranyat. A többi ország monetáris politikája ennél praktikusabb: biztonságos, AAA minősítésű állampapírokba fektetik pénzüket. Ennek előnyei az arannyal szemben ugyanis számosak. Egyrészt az állampapírokra kamatot fizetnek, másrészt ezek sokkal likvidebbek mint a nemesfém - vagyis adott esetben gyorsan eladhatók. Az arany ára az elmúlt években amúgy is folyamatosan csökkent - egyedül 1996-ban emelkedett a 400 dollár/uncia érték fölé.

A világ jegybanki tartalékaiban az állampapírok részaránya többnyire eléri a 80-85 százalékot, de vannak olyan nemzeti bankok is, amelyek már óvatos lépésekkel közelítenek a vállalati részvénypiacok felé is. Ebben az esetben azonban többnyire a biztonságosnak tartott blue-chipek részvényeiből vesznek - kis menynyiséget - mert ezek révén némileg magasabb hozamot lehet elérni, mint az állampapírokból. A Magyar Nemzeti Bank a kilencvenes évek elejétől fokozatosan építette le az aranytartalékot, amely ma már szimbolikus menynyiségűre csökkent. Az MNB jelenlegi tartaléka szinte száz százalékban biztos állampapírokból áll.

Szakonyi Péter, Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Bank of England