Öt százalékkal nőtt az orosz gazdaság

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság több mint öt százalékkal növekedett augusztusban a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az infláció is viszonylag kedvezően alakult, elemzők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a jellemzően alacsony áremelkedést hozó nyári adatokból nem érdemes hosszútávú következtetéseket levonni.
Vágólapra másolva!

Az orosz gazdaság helyzetéről Mihail Kaszjanov miniszterelnök számolt be a csütörtöki kormányülésen. Az orosz gazdaság tényleges növekedése összhangban van az 5-5,5 százalékos GDP-növekedést jósló kormányzati előrejelzéssel.

A kormányfő közlése szerint augusztusban átlagosan nem emelkedtek a fogyasztói árak a júliusi 0,5 százalékos infláció után. Szakértők nem teljesen osztják a miniszterelnök optimizmusát. Véleményük szerint az általában alacsony inflációt hozó nyári hónapok nem mérvadóak, így az sem valószínű, hogy az év végéig a drágulás üteme húsz százalék alá esik.

Ez a szám kétségeket ébreszt a kormány jövő évi, 12-14 százalékos inflációs prognózisával szemben is. Többen attól is tartanak, hogy egy nagyobb olajáresés lefékezné az imponáló gazdasági növekedést.

Korábban az idei évre vonatkozó költségvetést 12-14 százalékos inflációs célszámra alapozták, melyet a kormány később kénytelen volt 16-18 százalékra emelni.

(MTI)