A Hewlett-Packard megvásárolja a Compaq-ot

Vágólapra másolva!
A Hewlett-Packard részvénycserével, 25 milliárd dollárért átveszi egyik riválisát, a Compaq Computert. A tranzakcióval a világ második legjelentősebb computergyártója jön létre, melynek forgalma alig marad el a piacvezető IBM-étől.
Vágólapra másolva!

A palo alto-i Hewlett-Packard Co (HP) 25 milliárd dollárnyi részvényért felvásárolja a houstoni székhelyű Compaq Computer Corp-ot. A Compaq részvényesei minden egyes papírért 0,6325 darabot kapnak az új társaság részvényeiből. A felvásárlást egyhangúlag támogatta mindkét cég vezetősége.

A felvásárlás mindkét társaság esetében jelentős leépítéssel járhat - áll a hírügynökségi jelentésekben, a cégek azonban ezt nem erősítették meg. A tervek szerint 2004-től évi 2,5 milliárd dollárt spórolnak a társaságok a fúzióval.

A létrejövő óriásvállalat vezérigazgatója Carly Fiorina, a HP eddigi vezérigazgatója lesz, éves összforgalma 87 milliárd dollár körül várható (az IBM éves forgalma 90 milliárd dollár). A két cég összesen mintegy 160 országban közel 145 ezer alkalmazottal van jelen. Az új társaság székhelye a kaliforniai Palo Alto-ban, a HP eddigi központjában lesz, a Compaq houstoni központja pedig az új cég egyik telephelyeként funkcionál a továbbiakban.

Az egyesülésre készülődő óriások - hasonlóan a többi technológiai céghez - jelentős árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az utóbbi évben, a tavaly nyári csúcs óta közel kétharmadával csökkent mindkét érintett cég papírjainak árfolyama.

Az elmúlt hónapban a HP 89 százalékos profitcsökkenést jelentett be. Korábban a vállalatnál megszüntettek hatezer állást, és az alkalmazottakat felkérték 10 százalékos átmeneti fizetéscsökkentés elfogadására. A Compaq nemrég közölte, hogy szerkezetátalakítást hajt végre az IBM mintájára: a gyártásnál nagyobb haszonkulcsú szolgáltatások arányát 30 százalékra akarja növelni bevételében a második negyedévi 23 százalékról.

A Compaq ezidáig a világ második legjelentősebb számítógépgyártója volt a Dell Computers mögött, az egyesüléssel azonban könnyen behozhatja lemaradását. A számítógép-értékesítésben eddig jóval a második mögött lemaradó, harmadik helyezett Hewlett-Packard az egyesüléssel vezető szerver-, személyiszámítógép és kéziszámítógép-gyártóvá válik, és élre tör képalkotó és nyomtató berendezések piacán is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Compaq Computer Corp

Hewlett-Packard Co

Korábban:

Leépít a Hewlett-Packard
(2001. július 26.)

Veszteséget jelentett a Compaq
(2001. július 26.)