Büntetőtörvényt sért az 500 eurós bankó?

Vágólapra másolva!
Alighanem lejáratnánk magunkat, ha az euró hazai bevezetésének büntetőjogi következményeit a bíróságnak kellene értelmeznie - jelentette ki a Magyar Hírlap érdeklődésére Szikinger István. A büntetőjogász-ügyvédet annak kapcsán kérdezte a lap, hogy az 500 eurós bankjegyeken ötágú vörös csillag látható.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, egy 1993-as Btk.-módosítás büntetni rendeli az úgynevezett önkényuralmi jelképek - így például az ötágú vörös csillag - terjesztését, nagy nyilvánosság előtti használatát vagy közszemlére tételét. A törvény ezeket a cselekedeteket pénzbüntetéssel fenyegeti.

Az euró pár éven belüli bevezetéséig a parlament még orvosolhatja ezt a szarvashibát - jegyezte meg Szikinger. Az alkotmányjogban is járatos ügyvéd ugyanis nem rejtette véka alá véleményét: szerinte ez egy alapvetően buta törvény. Utalt arra, hogy a vörös csillag - nem politikai szimbólumként - egy sörmárkán, de gyakorta például pulóvereken is úton-útfélen felbukkan.

A törvény hatályos szövegét értelmezve elköveti ezt a vétséget, aki Magyarországon forgalomba hozza a vörös csillagos 500 euróst. Szikinger azonban úgy vélekedik, a cselekmény társadalomra veszélyességének hiánya miatt mégsem valósul meg a bűncselekmény ebben az esetben.

Molnár Sándor, Bodnár Lajos

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzváltó

Korábban:

Szuperbiztonságos az euró
2001. szeptember 1.