A pénzintézetek közötti verseny tovább csökkenti a lakáshitelek kamatait

Vágólapra másolva!
Az új lakásokra felvehető, úgynevezett kiegészítő kamattámogatásos hiteleknél ősszel tovább morzsolódhatnak a kamatok, hogyha az OTP Bank és a CIB Bank díjcsökkentő lépését az FHB is követi. A piacon a kamatból és a kezelési költségből álló hiteldíj tekintetében a CIB kínálja a legalacsonyabb, 7 százalékos mértéket, a második legjobb ajánlat az OTP Banké 7,5 százalékkal, az FHB ajánlata pedig 7,7 százalék. Az FHB - a lap információi szerint - hamarosan mérlegeli a kamatok módosítását.
Vágólapra másolva!

Az Új Otthon hitel a legolcsóbb lakáshitel, igaz, feltételei szigorúbbak, mint más támogatott kölcsöné, többek között csak új lakás építésére vagy vásárlására vehető fel. A bankok idén folyósított lakáshiteleinek durva becslés szerint harmadát teheti ki ez a kölcsönfajta. Az OTP Bank féléves tájékoztatása szerint ez a kölcsönfajta 14,1 milliárd forintot tett ki az első hat hónapban folyósított 35,3 milliárdnyi új lakáshitelből. A Földhitel és Jelzálogbank első hét hónapban kihelyezett 11 milliárd forintnyi lakáshiteléből mintegy 3,2 milliárdot tesz ki az Új Otthon.

A CIB Bank az állomány gyorsabb ütemű emelkedését reméli, miután a napokban olcsóbbá tette hitelét. Az ügyfél számára - a kezelési költséggel együtt - legfeljebb 8 százalékos éves hiteldíjból 1 százalékot faragott le, és 7 százalékos díj mellett helyez ki belőle. A bank lépése válasz volt az OTP Bank közelmúltbeli döntésére. Az OTP kiegészítő kamattámogatással folyósított, új lakáshoz felvehető Forrás Hitelét augusztustól 5,75 százalékos éves kamat és 1,75 százalékos éves kezelési költség, azaz együttesen 7,5 százalékos éves díj terheli. Nem versenyez viszont a CIB Bank az OTP használt lakásokhoz adott hitelének kondícióival. Mint Zimay Judit, a bank szóvivője utalt rá, ezeket a hiteleket az OTP később eladja jelzálogbankjának, ahol az állami kamattámogatás révén kedvezményes forrást vehet igénybe. Az OTP mostani kedvező kondíciói versenyszempontból tehát nem vethetők össze a jelzálogbankkal nem rendelkező kereskedelmi bankok piaci lakáshiteleinek árával.

A piacon az éves kamat és kezelési költség együttes összegét tekintve a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönök között a harmadik legjobb ajánlat a Földhitel és Jelzálogbanké(FHB), amely 6,2 százalékos éves kamat és 1,5 százalékos kezelési költség, azaz együttesen 7,7 százalékos hiteldíj mellett folyósítja az új lakáshoz felvehető hitelt.

Az FHB utalt arra, hogy a kezelési költség tartalmazza az adós számára kötött életbiztosítást is, többek között ezért magas, évi 1,5 százalékos a kezelési költség. Amennyiben egy ügyfélnek nincs szüksége az életbiztosításra, jobban járhat a CIB ajánlatával. Információnk szerint azonban az FHB-nál is hamarosan mérlegelik a kamatok változtatásának lehetőségét.

Az éves kamatot és kezelési költséget együttesen kimutató hiteldíj mellett az ügyfelek elsősorban a havi törlesztési részleteket tartalmazó táblázatokból tájékozódnak. Az OTP Bank törlesztési táblája szerint 10 évre folyósított 5 millió forint összegű kiegészítő kamattámogatásos hitelnél a havi törlesztőrészlet 62 380 forint, az FHB táblázata szerint pedig a havi részlet 57 042 forint. A CIB Bank kérésünkre kiszámított törlesztőrészlete hasonló feltételek mellett a mostani 7 százalékos hiteldíjjal kalkulálva 54 453 forintot tesz ki. A törlesztőrészletek azonban nem hasonlíthatók maradéktalanul össze, mivel mögöttük eltérő számítási módszer húzódhat meg. Mint az FHB-nál érdeklődésünkre elmondták a havi részletet nem a támogatott, tehát a hirdetésekben is megadott 6,2 százalékos kamattal, hanem a bruttó kamattal számolják ki, s ebből vonják le évente az állami támogatást. A módszerből következik, hogy az induló részlet a futamidő végéig kissé növekszik, változatlan kondíciók mellett is. A CIB Bank és az OTP Bank közzétett részlete viszont - ha a feltételek sem módosulnak - elvileg nem változik a futamidő végéig.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlanhitel
(az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)