A vártnál többen rendeznék lakáshitel-tartozásaikat

Vágólapra másolva!
A korábban várt 4 ezer jelentkező helyett több mint 10 ezer adós jelezte, hogy részt venne az OTP Bank lakáshitel-tartozások rendezésére kiírt programjában. Az 1989 előtti hitelek esetében is várhatóan a tervezettnél magasabb lesz a részvétel. A pénzintézet adatai szerint az átlagos tartozás - a korábban becsült félmillió forint helyett - mintegy 800 ezer forint körüli összeg. Az OTP és a szociális tárca egyébként 1,4 milliárd forinttal támogatja a hitelfelvevőket.
Vágólapra másolva!

A vártnál többen jelentkeztek eddig az OTP lakáshitel-tartozások rendezésére meghirdetett programra - tájékoztatott Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön.

A miniszter kifejtette: a pénzintézet adatai alapján az 1989 és 1993 közötti hitelek esetében mintegy 4 ezer jelentkezőre, az érintettek 40-45 százalékára számítottak. Ezzel szemben a pénzintézet ebben a kategóriában több mint 22 ezer adóst értesített, akiknek az előzetes adatok szerint csaknem a fele jelezte: részt venne az adósságrendezési programban.

Az 1989 előtti hiteleknél is 50 százalék körüli részvételi aránnyal, körülbelül 10 ezer jelentkezővel számolt a szociális tárca. Adataik szerint viszont a bank 20 ezer adós helyett 33 ezret értesített a lehetőségről, így itt is a tervezettnél magasabb lehet a részvételi szándék.

Az 1989 és 1993 közötti hitelek esetében május végéig, a korábbi hiteleknél pedig július 15-ig jelentkezhettek a kiértesített adósok a települési önkormányzatoknál. A jegyzőknek mindkét kategóriában 30 nap áll rendelkezésükre, hogy az igényeket a pénzintézet kirendeltségéhez továbbítsák. A kérelmekről a végső döntést a szociális tárcánál hozzák meg az ősz folyamán.

Időközben az is kiderült, hogy az átlagos tartozás összege nem félmillió, hanem 800 ezer forint körüli összegre tehető.

Az OTP és a szociális tárca az év elején összesen 1,4 milliárd forintos alapot hozott létre, amelyből az 1989 előtt és után felvett hiteleikkel tartozókat egyaránt támogatni kívánják.

Harrach Péter elmondta, hogy amennyiben nem sikerül pluszforrást szerezniük, akkor a tárca szándékainál szűkebb kör kaphat állami segítséget lakáshitel-tartozásának rendezésére.

A program keretében az adósságot egyetlen esetben sem engedik el. A kamatokat, indokolt esetben pedig akár a tőke egy részét is átvállalhatja az állam, a fennmaradó részt pedig több módon fizethetik vissza az érintettek.