Több ezer hektárnyi ipari park

Vágólapra másolva!
Magyarországon 133 ipari park működik, közülük 109-ben már van legalább egy betelepült vállalkozás. 25 kilométeres hatókörrel számolva már ma is többszörösen lefedik hazánkat az ilyen jellegű létesítmények. A hazai ipari parkok több mint 120 ezer embernek adnak munkát, összterületük eléri az 5600-5700 hektárt. A legfrissebb kimutatások szerint a teljes magyar ipari termelés megközelítőleg negyede, illetve az ipari export 37 százaléka kapcsolódik valamilyen formában a parkokhoz.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi normák szerint a több mint 100 "versenyzőből" mindössze 30 tekinthető ipari parknak. Rakusz Lajos, az Ipari Parkok Egyesület elnöke a Népszava kérdésére elmondta, az ipari parkok meghatározásánál három fő szempontot szoktak figyelembe venni. Az ipari park területe pontosan körülhatárolt. Működését bizonyos preferenciák határozzák meg. Eszerint a letelepítést megkönnyítő egyszerű ügyintézés, a helyi adó és egyéb állami források hatékony felhasználása, valamint a nemzetközi és hazai programokban való részvétel tekinthető alapfeltételnek. Az utolsó és talán legfontosabb szempont a magas szintű, költséghatékony szolgáltatások köre. A vállalkozások számára a kommunális szolgáltatásokon túl a megfelelő szakmai háttér, támogatás biztosítása nyújt nagy segítséget. Az elnök hozzátette: szakmai támogatásnak tekinthető minden, ami a cégek tevékenységét megkönnyíti, olcsóbbá teszi. Egy ipari parknál az internetkapcsolattól a több céget kiszolgáló galvanizálóüzemig számos ilyen példát lehet felsorolni.

A kormányzat az ipari parkok infrastruktúra-építését 665 millió forint vissza nem térítendő pályázati pénzzel támogatja, ez olcsóbbá teszi a cégek betelepítését. A terület fejlesztése tehát nem a vállalatok költségére történik, így közvetve állami pénzekhez jutnak a parkokba költöző cégek is. Mindez az európai uniós csatlakozások fényében kap igazán jelentőséget. Az unió berkein belül ugyanis csak területfejlesztésre lehet majd támogatást igényelni.

A Széchenyi-terv részeként az úgynevezett integrátori funkciókat ellátó ipari parkok juthatnak támogatáshoz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akkor kaphat pénzt egy pályázó, ha az általa működtetett park térségfejlesztő funkciót tölt be. Rakusz Lajos példaként egy kisvállalkozást említett, mely a közeli ipari park fejlett logisztikai hátterét kihasználva hazafelé tartó üres kamionjait hasznosíthatja, együttműködve a park vállalataival.

Gergely Zoltán, a budaörsi ipari park értékesítési vezetője a Népszavának elmondta: a magyar parkok többsége csak nagyobb parcellákat kínál, néhányan azonban kisebb területeket is bérbe adnak - ezek elsősorban a kis- és középvállalkozásokat vonzzák. Több helyen az építkezések idejére a leendő bérlők átmeneti területeken telepedhetnek le. Így már a munkálatok kezdetétől az új helyszínen fogadhatják partnereiket. A bérleti lehetőség az induló vállalatok számára is segítség lehet, hiszen csak a cég megerősödése után kell energiáit az építkezésre fordítani - tette hozzá Gergely Zoltán.

Szakértők szerint az ipari parkok létrejöttének legfontosabb oka, hogy a városok többsége kiszorítja a vállatokat a városközpontból. A cégek így a lakóövezeten kívül kénytelenek telephelyeiket felépíteni. Az ipari parkok deklaráltan kereskedelmi és termelő funkció ellátására épülnek, ezért "lakóik" biztosak lehetnek benne, hogy telephelyük tartósan fenntartható. A vállalatok számára az ipari parkok legvonzóbb előnye az olcsó szolgáltatás. Az ipari parkok egyszerre több vállalat számára biztosítanak bizonyos alapszolgáltatásokat, ezért az ellátás hatékonyabb, fajlagos költsége kedvezőbb. Gergely Zoltán tapasztalatai szerint a cégek könnyebben teremtenek kapcsolatot a parkon belüli társaikkal is, így egyfajta összekovácsoló, együttműködést segítő funkciója is van a létesítményeknek.

Az ipari parkok közül kevés a szűk értelemben vett ipari-termelő vállalatokra szakosodott vállalkozás, többségük az összeszerelő üzemek, a kereskedőcégek igényeinek igyekszik megfelelni. A telepek jelentős része önkormányzati tulajdonban áll, jellemzően ezeken a területeken alakítanak ki nagyobb parcellákat. A magyarországi ipari parkok közül is többen szakosodtak logisztikára, azaz különböző szervezési, szállítási, irányítási feladatokat látnak el. Sok helyeken ennek ellenkezője figyelhető meg - a parkokat reprezentatív környezetben, sokszor zöld területen helyezik el, ezek alkalmasak cégközpontok, bemutatótermek, irodák helyszínének is. Gergely Zoltántól megtudtuk: az ipari parkok értékesítésénél, a többi ingatlanhoz hasonlóan, az elhelyezkedés a legfontosabb tényező. A park értékesítési vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy koncepció nélkül nagyon nehezen él meg egy ipari park. Szerinte egyre inkább a jól felépített, egységes parkok vonzzák a tőkét és a vállatokat.

Kollányi Bence

(Népszava)