Drog helyett a cigaretta a csempészek kedvence?

Vágólapra másolva!
Szigorúbbá vált a jövedékiadó-törvény. Július közepétől akár nyolcévi börtönt kaphat az, aki orgazdaság bűnébe esik a cigaretta eladásakor, ha visszaél az adójegyekkel, vagy ha cukorcefréből készít szeszes italt.
Vágólapra másolva!

Változott a jövedéki törvénybe foglalt visszaélések büntetése július 20-ától azzal, hogy egyes kategóriákat a polgáriból átemeltek a büntető törvénykönyvbe. Az új szabályozás alapján már az is, aki a "jövedéki adóbevételt kisebb mértékben csökkenti" vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az üzletszerű visszaélés 2-8 évig terjedő börtönnel büntethető, s ugyanez igaz a "jelentős" összegű adóvisszaélésre is. Igaz, a "jelentős" határai igen nagyok: benzinnél és gázolajnál 20 ezer liter, cukorcefrénél 10 ezer liter, vágott dohánynál 450 kilogramm. Ennek ellenére a törvénymódosítás komoly fordulatot hozhat, merthogy korábban egyszerű szabálysértésnek minősült például, ha valaki cukorcefréből állított elő szeszes italt.

Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint az új törvény a már létező kedvező tendenciát erősítheti. A szövetség és a VPOP együttműködése erősödött az elmúlt időszakban. Összeállították például a vélelmezhetően legális szeszesital-gyártók névsorát, együttesen 15 cégnevet. A vámosok a jövőben tehát a korábbinál célirányosabb vizsgálatot tarthatnak, ismervén a valószínűleg ügyeskedő cégeket.

Ugyanakkor a szövetség nemrégiben ismételten javasolta, hogy biztosítsanak több pénzt a vámosok számára. Mondjuk a tanyaviszonyok közt is megfelelő járművek nélkül az új törvény írott malaszt marad - tette hozzá az igazgató. Ugyancsak kéri a szövetség a kocsmák és élelmiszerboltok pénztárgépi programjainak átalakítását. (A napi nyilvántartási kötelezettségre irányuló kísérlet januárban, három hónapnyi létezés után megbukott.) Olyan módon, hogy a számla jelezze azonnal és felismerhető módon a szeszes italok eladását. Így ugyanis ellenőrizni lehetne a napi forgalmat, illetve, hogy áll-e mögötte a kocsma és a boltok legális vásárlása. A vidéki kocsmák szigorúbb ellenőrzése nélkül ugyancsak hiábavaló volt a jövedéki törvény júliusi változása.

A megfelelő ellenőrzéshez ugyanakkor hiányoznak a megfelelő műszerek. Egyedül az OBI-ban működik egy, az alkoholeredetet vizsgáló műszer, ám ez nem elegendő. A VPOP-nak is szüksége lenne egy másik műszerre, ennek ára 130 millió forint.

Miután a szeszes italok adója eltérő (a finomszeszt is tartalmazó italoké literenként 1590, a valódi pálinkáké és brandyké 1375 forint), a felderített esetek utáni büntetések és pluszbevételek két év alatt "megtermelnék" az árat.

Jelenleg hazánkban mintegy 630 adóraktárban létezik szeszesital-előállítás. Csakhogy a valódi gyümölcspálinkák arányát a teljes forgalomból egyetlen számjegyűre, nagyjából 3 millió hektoliterfokra becsülte az igazgató. (Egy hektoliterfok egyenlő egy liter száz százalékos szesszel, a teljes hazai fogyasztás 30 millió hektoliterfoknyi.) A cél az arány két számjegyűre emelése.

Üdvözölte a Btk.-ba "emelést" Jamniczky Zsolt, a Reemstma Debreceni Dohánygyár vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. A helyzet a dohányipar szerint rosszabbodott, a kábítószer-csempészek egy része a cigarettacsempészetre tért át. Korábban kisebb volt a büntetési tétel, a haszon viszont ugyanakkora. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy május végéig közel 2 milliárd forint értékben foglaltak le a vámosok cigarettát, elsősorban a nyugati határon. A szállítmányok nyugatra tartottak, ahol kétszerte drágább a cigaretta, mint nálunk. Reméljük, hogy elrettentő erőnek bizonyul a szigorítás - tette hozzá az igazgató -, annál is inkább, mert a csempészeten kívül az országban is "óriási sláger a cigi feketekereskedelme". A becslések alapján a belföldön eladott füstölnivaló egy tizede - 2-2,5 milliárd szál - az adók meg nem fizetésével kerül forgalomba, elsősorban keletről jönnek ezek az áruk. A dohánygyár igazgatója nem osztja azon véleményeket, miszerint a magyar vámosok rosszul végeznék munkájukat. Sőt, példaként említette Nagy-Britanniát, ahol 25-30 százalék a feketén forgalmazott cigaretták aránya, holott a brit hatóság jobban felszerelt, mint a magyarok, ám képtelenek leküzdeni azt a rohamot, amit például a franciánál 30 százalékkal magasabb árak eredményeznek.

Hamis márkajelzés, lefoglalt áruk

A józsefvárosi piac az ország legnagyobb elosztó-, elárusítópiaca, ahol szinte minden megtalálható a ruházati termékektől a műszaki cikkeken keresztül a pirotechnikai eszközig. A piac nem csupán a belföldi nagykereskedelmi hálózatok, hanem a külföldről érkező kereskedők által is kedvelt elosztóbázis. Munkatársaink 1999 áprilisától három hónapon keresztül 24 órán át, folyamatos ellenőrzés alatt tartották a főváros négy legnagyobb piacát, köztük a józsefvárosit is - közölte Csabáné Gál Veronika pénzügyőr főhadnagy, a Vámkommandó szóvivője. Az ellenőrzések hatására úgy tűnt, hogy kiszorultak a csempészett eredetű, illetve illegális áruk. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a józsefvárosin ismételten fellendült a csempészett eredetű és egyéb illegális áruk kereskedelme. A hétvégén ezért a járőrszolgálat munkatársai fokozott ellenőrzést tartottak, melynek során négy elárusító-pavilonban, illetve konténerben, összesen közel 14 millió forint értékben csempészett eredetű Agressor, Nike, Budmill és Fubu márkajelzéssel ellátott, hamis ruházati termékeket és karórákat foglaltak le. Az elmúlt két év alatt egyébként a Vámkommandó járőrei ellenőrzéseik során már több száz millió forint értékben foglaltak le hamis, hamisított árukat.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)