Nyári lassulás a feldolgozóiparban

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index értéke júliusban 53,3 volt, ami júniushoz képest 1,3 százalékpontos csökkenést jelent: ez a feldolgozóipar lassuló ütemű élénkülését jelzi - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság havonta megjelenő, Üzleti Jelentések című kiadványában. Az elemzés szerint mindez a nyári, szokásos szezonális visszaesés kései kezdetét jelzi, ami a szakértők szerint augusztusban is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) és az alindexek 50 százalék feletti értéke az adott tevékenység fellendülésére, míg az ennél alacsonyabb érték visszaesésére utal.

A július havi részindexek többsége növekedést jelez, azonban az indexértékek csökkentek havi összevetésben; ez, és az új rendelések indexértéke arra utal, hogy augusztusban erőteljesebb lesz a nyári, szezonális visszaesés.

A termelési index 57,9 pontos értéke továbbra is a feldolgozóipar termelésének növekedését jelzi, bár az index értéke 0,6 százalékponttal csökkent havi összehasonlításban. A rendelési és a beszerzési index értéke egyaránt 52,9 volt, így az import index után ez a két indexérték csökkent a legnagyobb mértékben.

A beszerzési árak indexe az idei évben először csökkenést mutat, 47,9 pontos értékkel. Az index 3,1 százalékponttal kisebb, mint júniusban volt. Az ágazati árindexek közül csak a textilipar és a gépipar indexei jelzik a beszerzési árak növekedését, a többi ágazat esetében csökkenést mutatnak.

Az import (45,7) és export (47,1) indexek visszaesést jeleznek. A jelentős csökkenés a válaszadók szerint a külpiacokon júliusban tapasztalt leállások eredménye.

A foglalkoztatási index júliusi értéke 50,7, így az évben először ebben a hónapban nőtt a foglalkoztatottak száma a megkérdezett vállalatoknál, elsősorban az élelmiszeripar, a fa-, papír- és nyomdaipar, valamint a kohászat és fémfeldolgozás területén.

Az ágazati indexek júliusi értékei három iparágban növekedést mutatnak, melyek közül az élelmiszeripar indexe a legnagyobb (61,3). Itt a növekedés üteme 0,9 százalékponttal meghaladja a júniusban mért index értékét. A kohászat és fémfeldolgozás ágazat május óta tartó töretlen fellendülése ebben a hónapban is folytatódott, az ágazat BMI indexe 60,5. A textilipar vállalatai a múlt havi, átlag alatti növekedés után júliusban visszaesését jeleznek, az index értéke itt a legkisebb (44,6).

A regionális BMI indexek az ország négy régiója esetében továbbra is növekedést mutatnak. A index értéke az Észak-magyarországi régióban (59,8) a legmagasabb, a visszaesést jelzők közül a Dél-dunántúli körzet (45,7) indexe legkisebb.

Az Üzleti Jelentések felmérésnek eredményei

Az index júliusi értéke

Változás

Változás az előző hónaphoz képest (%pont)

BMI

53,3

Kisebb növekedés

-1,3

Termelési mennyiség

57,9

Kisebb növekedés

-0,6

Új rendelések mennyisége

52,9

Kisebb növekedés

-4,1

Beszerzési mennyiség

52,9

Kisebb növekedés

-4,6

Beszerzési árak

47,9

Növekedés után csökkenés

-3,1

Szállítási átfutási idő

52,9

Nagyobb csökkenés

1,4

Vásárolt készletek

52,1

Kisebb növekedés

-1,4

Késztermék készletek

52,2

Kisebb növekedés

-2,4

Importmennyiség

45,7

Növekedés után csökkenés

-8,5

Exportmennyiség

47,1

Növekedés után csökkenés

-3,9

Foglalkoztatás

50,7

Csökkenés után növekedés

2,2

(Forrás: Üzleti Jelentések)

(Üzleti Negyed)