Csökkentek az ipari termelői árak havi összevetésben

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelői árak júniusban 5,3 százalékkal haladták meg a tavalyi év júniusában regisztrált értéket, ugyanakkor 1,3 százalékkal csökkentek májushoz képest. A belföldi értékesítési árak 11,2 százalékkal nőttek, az exportértékesítések árai pedig nem változtak éves összehasonlításban. Júniusban az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás, illetve a nemfém ásványi termékeket gyártó ágazatban volt jelentősebb áremelkedés. Hazai kutatók kedvezőnek ítélik a júniusi számokat, de vélekedésük szerint várható volt a termelői árak csökkenése. A külföldi szakembereket ugyanakkor váratlanul érték a kedvező adatok.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelői árak júniusban 1,3 százalékkal csökkentek a májusihoz képest és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Májusban az ipar termelői árai az áprilisihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, egy év alatt viszont 7 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítési árak az előző hónaphoz képest nem változtak. A 2000. júniusihoz képest 11,2 százalékkal nőttek. Az exportértékesítések árai júniusban májushoz képest 2,5 százalékkal mérséklődtek, míg éves szinten az árak stagnáltak.

Az év első felében az ipari termelői árak 8 százalékkal haladták meg a tavaly első hat havi árszintet. Ezen belül a belföldi értékesítéseknél az átlagot meghaladó, 12,1 százalékos volt a növekedés, míg az ipari kivitel forintban kifejezett drágulása az egy évvel korábbi időszakhoz képest 4,2 százalékot tett ki.

Az exportértékesítések júniusban mért 2,5 százalékos csökkenése elsősorban a forint felértékelődésének és a vegyipari exportnál a csökkenő világpiaci áraknak volt köszönhető. A belföldi értékesítésnél a meghatározó feldolgozóipari ágazatok árai júniusban 0,1 százalékkal csökkentek, az egy évre visszatekintő drágulás 10,9 százalékot tett ki.

Az idén a hatodik hónapban csak két ágazatban regisztráltak árnövekedést, az élelmiszer-, ital-, dohánygyártás ágazatban, illetve a nemfém ásványi termékeket gyártó ágazatban. Az előbbi esetben 0,6 százalékos volt a havi drágulás, ami éves összehasonlításban elérte a 19,8 százalékot, az utóbbi esetben pedig 9,8 százalékos volt a drágulás egy év alatt. Az élelmiszergyártó ágazaton belül jelentősebb 3,2 százalékos havi árnövekedést csak a húsfeldolgozásban regisztráltak.

A belföldi értékesítésben jelentős súlyt képviselő vegyipari ágazatok közül a kőolaj-feldolgozás árai 1,9 százalékkal mérséklődtek júniusban, az éves növekedés 13,3 százalék volt.

Kedvező, ám nem meglepő az ipari termelői árak júniusi, 1,3 százalékos csökkenése egyes gazdaságkutatók szerint. Az ipari termelői árak két hónapja tartó csökkenése ellenére a kutatók júliusban még nem számítanak egyszámjegyű fogyasztói árnövekedésre.

Hegedűs Miklós, a GKI Rt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a belföldi értékesítések árainak mérséklődése segíti ugyan az infláció csökkenését, ám túlzott optimizmusra nem ad okot. Várakozásaik szerint az egész évben az ipari termelői árak 10-11 százalékkal a fogyasztói árak pedig 9,3 százalékkal nőnek. A hetedik hónapban is az infláció 10 százalék fölötti, 10,1-10,2 százalékos éves növekedési ütemével számolnak.

Az ipari termelői árak csökkenésében nagy szerepet játszott a kőolaj világpiaci árának mérséklődése, míg az exportértékesítés árai a forint erősödése miatt csökkentek.

Pásztori Veronika, a Kopint Datorg Rt. munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszer ágazatban mért havi áremelkedés még mindig magas, 0,6 százalék volt. A kutatóintézet az év egészére 9,5 százalékos fogyasztói árszint növekedést jósol, júliusban még 10 százalék feletti inflációt várnak.

A júniusi ipari termelő árak csökkenése a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKW) befektetési ház kommentárja szerint hatalmas és kellemes meglepetés a májusi 7,0 százalékos éves termelői szintű drágulás után és különösképpen a ház saját 6,0 százalékos várakozásához képest.

A DKW szerint a havi szintű 1,3 százalékos árszintcsökkenés az utóbbi egy évtized legnagyobb mértékű havi visszaesése Magyarországon. A ház várt ugyan javulást, de az a gyorsaság, amellyel a forint erősödésének hatása megjelent az árakban, meghaladta a ház várakozását.

Az elemzők szerint a számok valószínűleg erősítik a közeli monetáris enyhítéssel kapcsolatos piaci várakozásokat, de a DKW a negyedik negyedév előtt nem számít jegybanki kamatcsökkentésre.

Az ABN AMRO bank londoni befektetési részlegének kommentárja szerint a júniusi számok jelzik, hogy a termelési költségoldali inflációs nyomás tovább enyhül. A ház előzőleg 5,6 százalékos éves termelői inflációt várt júniusra. Az ABN AMRO szerint a termelői szintű infláció enyhülése kedvező fogyasztói inflációs kilátásokat nyújt, de a hatás nem rövid távon várható, inkább középtávon valószínű.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal