Vágólapra másolva!
A brit statisztikai hivatal előzetes adatai szerint tovább lassul a szigetország gazdasági növekedése. Az idei év második negyedében csak 0,3 százalékos GDP-növekedést regisztráltak az első negyedévi 0,5 százalékos bővülés után. Több tekintélyes brit gazdasági szervezet a fenyegető recesszióra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy  feldolgozóipar gyengülése a gazdaság egészére is átterjedhet, a munkanélküliek száma pedig rövidesen elérheti a 1,5 milliót.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően lassul a brit gazdaság növekedése: a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék értéke az előző negyedévi fél százalékos ütem után - közölte pénteken előzetes adatokat ismertetve a brit statisztikai hivatal. Az éves GDP-növekmény 2,1 százalékra lassult az elő negyedévben mért 2,7 százalékról.

A lassulást mutató adatsor nem érte váratlanul a piacot. A brit gyáriparos szövetség (CBI) éppen a héten szólította fel 25 további bázispontos kamatcsökkentésre az Angol Bankot. A szervezet most kiadott negyedéves gazdasági felmérése szerint a brit exportszektor kilátásait megjelenítő index - amely a derűlátó és a borúlátó vállalatok arányát súlyozza - mínusz 25 pont volt júliusban, az áprilisban mért mínusz 16 pont után. A vállalatok a németországi és az amerikai gazdasági lassulással és az erős fonttal indokolták borús kilátásaikat.

A CBI átfogó ipari hangulati indexe - jóllehet valamelyest javult a három hónappal ezelőtti mínusz 29 ponthoz képest - még mindig mélyen a negatív tartományban, mínusz 22 ponton áll.

A brit jegybank az idén eddig már háromszor hajtott végre alkalmanként negyed százalékpontos kamatcsökkentést, és irányadó kéthetes kamata most 5,25 százalék.

A héten egy másik tekintélyes gazdasági szervezet is felhívta a figyelmet a brit gazdaságot fenyegető recesszióra. Az Ernst and Young ITEM Club nevű előrejelző részlege szerint a feldolgozóiparban már megindult visszaesés a tartósan erős font miatt át fog terjedni a gazdaság egészére, s a munkanélküliség - amely jelenleg 1 millió fő alatt, 4 százalékot el nem érő történelmi mélyponton van - záros határidőn belül 1,5 millióra nőhet.

(MTI)

Ajánlat:

Bank of England