Nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban 13 százalékkal nőtt a kiskerskedelmi forgalom értéke és 445 milliárd forintot tett ki. Áprilisban 414 milliárd forint volt ez az érték, míg az év első öt hónapjában összesen 1900,4 milliárd forint. Májusban leginkább a gépjármű- és alkatrész-kiskereskedelem eladásai nőttek, 23 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Májusban 445 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom értéke, ami folyó áron 13 százalékkal, változatlan áron 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján.

Az első öt havi kiskereskedelmi forgalom folyóáron 15 százalékkal, változatlan áron számolva 6,1 százalékkal bővült, értéke 1900,4 milliárd forint volt. Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom értéke 414 milliárd forint volt, ami folyóáron 14 százalékkal, változatlan áron 5,4 százalékkal haladta meg a 2000 áprilisit.

Májusban folytatódott a gépjármű- és alkatrész-kiskereskedelmi eladások dinamikus növekedése, amit a 23 százalékos bővülés mutat. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalmának volumene viszont 4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom mennyisége 2,6 százalékkal volt magasabb májusban, mint egy évvel korábban. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem eladási volumenében az előző év májusi alacsony szinthez képest 4,7 százalékos növekedés következett be májusban.

(MTI)