Alacsony belföldi devizakamatok

Vágólapra másolva!
Hamarosan akár a devizaszámlák után fizetett kamatok emelésére kényszerülhetnek a magyar pénzintézetek. A devizaszabályok könnyítése ugyanis megteremtette a lehetőséget, hogy a betétesek az alacsony kamatok miatt külföldre vagy forintba menekítsék devizájukat.
Vágólapra másolva!

Riasztóan alacsonynak nevezte a belföldi devizabetétek kamatait keddi sajtótájékoztatóján Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, aki 2001 tavaszáig a Magyar Bankszövetség alelnöki posztját is betöltötte. A bankszakember állítása szerint a befektetők Ausztriában 5-5,5 százalék éves kamatot is kaphatnak dollárbetétjükbe, miközben Magyarországon ezért többnyire csak 3 százalék körüli kamat jár. Szerinte emiatt könnyen külföldre áramolhatnak a ma devizában tartott pénzek. A devizaszabályok könnyítésével ugyanis elhárultak a külföldi számlanyitás jogi akadályai. Felcsuti Péter szerint a másik lehetőség, hogy a magas forintárfolyam nyomán előbb-utóbb nemzeti valutára váltják át az emberek devizabetétjeiket.

A belföldi és külföldi devizabetétek kamatai között érezhető különbség van - véli Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A legnagyobb magyar kereskedelmi bank lakossági üzletágát irányító szakember azonban nem fél attól, hogy a betétesek külföldre menekítik devizájukat. Szerinte ugyanis az drága mulatság. Egyrészt a nyugat-európai bankok kezelési költségei magasabbak a magyar pénzintézetek díjainál. Másrészt aki kizárólag bankszámlájának kezelése érdekében megy külföldre, annak az utazás költségeit is figyelembe kell vennie. Lantos Csaba szerint ezért egymillió forint alatti öszszeg esetében nem érdemes fontolóra venni a deviza külföldre vitelét.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese azonban reális lehetőségnek tartja, hogy az emberek forintra váltják át devizájukat. Ezt a lépést a magasabb kamat mellett a forint várható erősödése miatt is érdemes megtenniük. A gondolatmenetet igazolja, hogy a közelmúltban több mint 4 milliárd euró értékű tőke áramlott külföldről magyar államkötvényekbe. Lantos Csaba szerint az sem okozna problémát a magyar pénzintézeteknek, ha a belföldi devizaszámlákon tartott pénz jelentős részét forintbetétre váltanák az ügyfelek. A szakember szerint azonban ha a bankok devizabetétjei annyira megcsappannának, hogy azok már nem fedeznék az általuk nyújtott devizahiteleket, akkor az érintett pénzintézetek kockázataik csökkentése érdekében minden bizonnyal felemelnék devizabetéteik kamatait.

Giczi József

(NÉPSZAVA)