Érdekeltségeinek eladása növelte a British Telecom nyereségét

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia második legnagyobb távközlési vállalata, a British Telecom (BT)első negyedévi profitjának növekedését jelentette be csütörtökön. A növekedés a társaság különböző ingatlanainak és érdekeltségeinek eladásával magyarázható. Az értékesítésből befolyt összeg egy részét a British Telecom a felgyülemlett adósságainak törlesztésére fordítja.
Vágólapra másolva!

A cég nettó bevételei 4,35 millió fontra - mintegy 6,2 millió dollárra - nőttek a június 30-ával végződő negyedévben, a forgalom pedig 15 százalékkal emelkedett és 5,45 milliárd fontot tett ki. Az érdekeltségek - mint például spanyol és japán mobilcégekben lévő részesedések - értékesítése nélkül azonban a BT 35 millió fontos veszteséget könyvelhetett el - írja a CNNfn.

A British Telecom hazai és nemzetközi mobilüzletágát tartalmazó BT Wireless - amelyet a BT még az idén külön céggé akar kiszervezni - 1,037 milliárd fontra növelte forgalmát a tavalyi 764 millió fontról, de 95 millió font működési veszteséget termelt a tavalyi első üzleti negyedévi 45 millió fontos üzemi eredmény helyett. A hazai mobiltársaság, a BT Cellnet 166 millió font nyereséget ért el; az összesített eredményben jelentkező működési veszteség zöme a német Viag Interkom és a holland Telfort érdekeltségek összesen 154 millió fontos negyedéves veszteségéből eredt.

A BT elnöke a csütörtökön megerősítette, hogy csaknem harmadával sikerült csökkenteni a cég adósságállományát a tavalyi üzleti év utolsó negyede óta. A megerősített adatok szerint a BT a március végi 27,9 milliárd fontról az idei üzleti első negyedév végéig 17,5 milliárd fontra csökkentette adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés. A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és a részvényeseknek történt múlt havi, zártkörű részvénykibocsátással sikerült elérni.

A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalatok történetében.

A súlyos adósságot a BT a harmadik generációs mobiltelefon-tenderek megvásárlásával halmozta fel. A British Telecom tavaly 9 milliárd fontot költött koncessziók megszerzésére Nagy-Britanniában és Németországban, és a hitelminősítők adósosztályzata leértékelésével fenyegették meg, ha nem csökkenti adósságát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

British Telecom