Külföldön a Pilsner Urquell a legnépszerűbb cseh sör

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai tualjdonban lévő cseh Prazdroj-csoport három sörgyárából az idei év első hat hónapjában összesen 323 ezer hektoliter sört exportáltak, 29 százalékkal növelve a tavalyi első félévben elért kivitelt. A legnagyobb kereslet a Pilsner Urquell után volt külföldön, ezt követte a Kozel és a Radegast. A legnépszerűbb cseh sör azonban továbbra is a szintén a csoport által főzött Gambrinus.
Vágólapra másolva!

A pilzeni Prazdroj csoportba tartozó sörgyárak - a Prazdroj, a Radegast és a Velké Popovice - az idei első félévben 323 ezer hektoliter sört exportáltak, 29,2 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben - közölte szerdán Jaroslav Pomp, a sörgyár-csoport szóvivője. Mindhárom sörgyár többségi tulajdonosa a dél-afrikai South African Breweries.

A legnagyobb kereslet a Pilsner Urquell iránt volt, amelyből az első hat hónapban 257,5 ezer hektoliter kelt el külföldön, 33 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A második helyen a Velkopopovicky Kozel volt, amelyből 48,3 ezer hektoliter adtak el. A harmadik helyet a Radegast sör szerezte meg. Ebből a márkából 16 ezer hektolitert adtak el külföldön, 49 százalékkal többet, mint tavaly az első félévben.

A szóvivő szerint a kimutatásban nincs benne a szlovákiai Velky Sarisban főzött sör: a Gambrinus és az ott is készített Velkopopovicky Kozel. Ez a sörgyár is a dél-afrikaiaké.

A Prazdroj csoport az első hat hónapban összesen 3,771 millió hektoliter sört adott el, ami 0,3 százalékos éves növekedés. A cseh piacon a csoport söreladása mérsékelten csökkent. Ugyanakkor a csoport által főzött Gambrinus továbbra is a legkedveltebb cseh sör.

Tavaly egész évben a csoport 7,725 millió hektoliter sört adott el, fél százalékkal többet, mint 1999-ben.

(MTI)

Ajánlat:

Pilsner Urquell