Vágólapra másolva!
Egy pénteki döntés értelmében megengedett az alku a német boltokban- írja a Handelsblatt. Az 1933-ban bevezetett, az alkut és a megvásárolt termékhez járó extra ajándék értékét limitáló korlátozások szerdától hatályukat vesztik. Túlzott reményeket azonban nem érdemes táplálni a korlátozás eltörlésével - állítják szakértők, egy szupermarket kasszájánál például aligha lesz esélyünk lejjebb tornászni a heti bevásárlás árát.
Vágólapra másolva!

A Bundesrat múlt heti döntése nyomán a német vevőknek szerdától lehetősége lesz az alkura, az eladók pedig tetszésük szerint engedhetnek a hivatalosan feltüntetett árból. A kereskedőknek továbbá lehetőségük nyílik arra is, hogy az eddig engedélyezett filléres apróságokon - cukorkán, rágógumin - felül komolyabb, értékesebb ajándékokkal csábítsák az embereket vásárlásra.

A jogszabályváltozás - vélik német fogyasztóvédelmi szakértők - korántsem ad okot a felhőtlen örömre, nem lesz bazár minden üzletből, ahogyan azt sokan a hír hallatára elképzelték. Egy áruház kasszájánál például aligha lesz lehetősége a vásárlóknak alkuba keveredni, pláne nem a mostanában aktuálissá váló nyári kiárusítások időszakában, amikor minden boltban töredék áron juthatunk hozzá a legtöbb árucikkhez. Sőt, éppen ellenkezőleg: a vásárlóknak érdemes egyre óvatosabban vásárolniuk, hiszen az áru vagy szolgáltatás mellé - immáron korlátlan értékben -bónuszként felkínált termék gyakran bőven benne foglaltatik az árban.

(Üzleti Negyed)