Növelte nyereségét a bolgár BTC távközlési társaság

Vágólapra másolva!
A bolgár állami távközlési monopólium, a BTC az idei év első hat hónapjában 42 millió dolláros nyereséget ért el, 25 százalékkal növelve az elmúlt év hasonló időszakában regisztrált értéket. A társaság tavalyi sikertelen privatizációját követően a bolgár kormány bejelentette, hogy elsőrendű fontosságúnak tartja a BTC magánosítását, az értékesítésre kínált rész nagyságáról azonban egyelőre nem nyilatkoztak.
Vágólapra másolva!

A privatizálás előtt álló bolgár állami távközlési monopólium, a BTC kedden 94,5 millió leva - 42,3 millió dollár - nettó nyereséget jelentett az első félévről, ami 25 százalékkal haladja meg a tavalyi első félévben elért profitot. A növekedés elsősorban a növekvő telefonforgalomból és a bérelt vonalakból származott.

A fő tevékenységekből származó bevétel 460 millió leva volt az első hat hónapban. Különböző új szolgáltatások bevezetése és a növekvő forgalom után a társaságnak a tavalyi év egészében 132 millió leva nettó profitja keletkezett, 37 százalékkal több, mint 1999-ben.

A BTC bejelentette, hogy a jövőben a mobilszolgáltatásban és a digitális televíziózásban kíván terjeszkedni. Ennek érdekében a cég a múlt hónapban tizenkét éves koncessziót szerzett az ország első digitális tévéhálózatára, amelynek a fejlesztésére körülbelül 1 millió dollárnak megfelelő összeget szán saját forrásból.

A volt bolgár cár, Simeon vezette új kormány egyik fő feladatának nevezte a BTC magánosítását, miután tavaly nem sikerült eladni a társaság 51 százalékát az OTE/KPN görög-holland konzorciumnak. Az eladandó rész nagyságáról egyelőre nem közöltek konkrétumokat.

(MTI)