Drágulnak a tarifák az árampiac megnyitása miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan augusztus elején kerül a kormány el az új villamosenergia-törvény. A lakossági áramdíjakat a tervek szerint még a 2003 elejére tervezett piacnyitás előtt a tényleges áramellátási költségekhez igazítaná, vagyis "költségalapúvá" tenné a kormány. Az áremelések miatt nehéz helyzetbe kerülő több százezer kisfogyasztó támogatására évente hozzávetőleg 2,5 milliárd forintot költene a kormányzat. Az új rendelkezés lehetővé teszi, hogy 2003 januárjától az évi kilenc gigawattóránál több áramot felhasználó nagyfogyasztók bárhonnan beszerezhessék a számukra szükséges elektromos energiát.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint még augusztus elején a kormány elé kerül az új villamosenegia-törvény - tudta meg a Népszava Szerdahelyi Györgytől, a gazdasági tárca energetikai főosztályának a vezetőjétől. A szakember elmondta: a rendelkezés 2003 januárjától lehetővé tenné az évi kilenc gigawattóránál több áramot felhasználó nagyfogyasztói csoportnak, hogy bárhonnan beszerezze számára az áramot. Emellett a törvény azt is megengedné, hogy ezek az összes áramfelhasználás 33-35 százalékát elhasználó, "feljogosított" fogyasztók áramszükségletük felét importenergiából biztosítsák.

A főosztályvezető kifejtette: a piacnyitás költségei - mai áron számolva - 2010-ig elérhetik a 80 milliárd forintot. A kiadások abból adónak, hogy az ország egyedüli áram-nagykereskedelmi vállalata, a Magyar Villamos Művek (MVM) korábban több erőművel hosszú távú áramvásárlási szerződést kötött. Ezeknek a megállapodásoknak azonban a liberalizáció után - mivel várhatóan csökken majd az általa értékesített áram mennyisége - a társaság nem minden esetben tud eleget tenni. Ezért a cégnek kárpótolnia kell az erőművállalatokat. Az úgynevezett befagyott költségeket az árampiac szereplői - beleértve a fogyasztókat is - közösen viselik, s ez kilowattonként 0,3-1,7 forinttal emeli az áram árát.

Szerdahelyi György arról is beszámolt, hogy a lakossági áramtarifák a jövőben is "hatósági árasak" maradnak. A kisfogyasztók áramdíjait azonban még a piacnyitás előtt az áramellátás tényleges költségeihez kell majd igazítania a kormányzatnak.

A jelenlegi tarifák és a valódi költségek közötti különbség nagyságáról a főosztályvezető nem kívánt nyilatkozni. Szakemberektől azonban megtudta a Népszava, hogy hozzávetőleg 15 százalékkal kellene a mostani lakossági áramdíjakat emelni ahhoz, hogy a tarifák költségarányossá váljanak.

Szerdahelyi György úgy véli: a piacnyitás után több százezer felhasználó számára válik még inkább megfizethetetlenné az elektromos energia. Ezért a minisztérium támogatni kívánja azokat a nehéz helyzetbe kerülő kisfogyasztókat, akik évi 600 kilowattóránál kevesebb áramot használnak fel. Ennek a fogyasztói csoportnak a megsegítése becslések szerint évente 2,5 milliárd forint kiadással jár majd.

A főosztályvezető hozzátette: az új törvény egyes pontjai a tervek szerint már a jövő év februárjában életbe lépnek. Ilyen passzus lesz például az, amely - a korábbi előírásokkal ellentétben - lehetővé teszi a befektetőknek, hogy anélkül építsenek erőművet, hogy áramvásárlási szerződést kötnének az MVM-mel. Emellett ugyancsak 2002 februárjában válik hatályossá a rendelkezés azon része, amely megakadályozza, hogy egy-egy vállalat túlzottan nagy piaci részesedést szerezzen.

Illés József

(Népszava)