A jegybank nem változtatja a kamatokat

Vágólapra másolva!
Sem kamatemelést, sem kamatcsökkentést nem tervez a mostani folyamatok tükrében a jegybank legfelsőbb monetáris döntéshozó szerve - tájékoztatta az újságírókat Járai Zsigmond MNB-elnök kedden, a monetáris tanács ülését követően. Az új jegybanktörvény alapján felállított monetáris tanács hétfőn tartotta meg első ülését, amelyen áttekintette az elmúlt hetek árfolyam alakulását, valamint véleményt formált az inflációs folyamatokról is.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács arra a következtetésre jutott, hogy mind a forint május elején végrehajtott sávszélesítése, mind a devizaliberalizáció helyes volt, nincs szükség a monetáris kondíciók változtatására - hangsúlyozta a tájékoztatón Járai Zsigmond. A jegybankelnök szerint a mostani külső és belső gazdasági feltételek mellett a jelenlegi 245-250 forint/euró körüli árfolyamszint elősegíti, hogy a jegybank által meghirdetett inflációs célok megvalósuljanak, azaz 2001 végére 7-8 százalékos sávban legyen az egy évre visszatekintő pénzromlás, illetve 2002 végére teljesüljön a kitűzött 4,5 százalékos inflációs cél. Ez a forint/euró árfolyam elősegíti a gazdaság további fejlődését és nem jelent túl nagy terhet az exportőrök számára. Természetesen az inflációs célok kitűzésében számos bizonytalanság van, így például a gazdaság alkalmazkodóképessége. Vannak olyan szektorok, amelyek néhány hónap, vannak, amelyek néhány hét vagy nap alatt tudnak alkalmazkodni.

A monetáris tanács üléséről elmondta: az előrejelzések alapján az MNB 2001-ben és 2002-ben egyaránt kiegyensúlyozott 4-5 százalék körüli GDP növekedésre számít. Idén a külföldi kereskedelmi partnerek növekedésének lassulását ellensúlyozza majd a költségvetési politika keresletbővítő hatása. A lakossági jövedelmek gyors növekedésének eredményeként a fogyasztás várhatóan 4,5 százalék körüli ütemben emelkedik. A jövő évben megélénkülő külföldi konjunktúrára, a külföldi partnerek ideinél gyorsabb gazdasági növekedésére számít a jegybank. Az állami költségvetés által gerjesztett kereslet 2001-hez képest nem emelkedik tovább, a fiskális politikának a monetáris tanács szerint nem lesz számottevő keresletbővítő hatása.

A monetáris tanács üléséről kiadott értékelésben olvasható: a GDP növekedését mindkét évben meghaladó belföldi felhasználás eredményeként növekszik majd a külső finanszírozási igény. Idén a bruttó hazai termék 4 százaléka körüli, 2002-ben pedig ezt kismértékben meghaladó folyó fizetési mérleghiány valószínűsíthető.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank