Az egyéni vállalkozók tizede nem tett adóbevallást

Vágólapra másolva!
Az egyéni vállalkozók tíz százaléka nem teljesítette a tavalyi év utáni adóbevallási kötelezettségét. Az APEH a mulasztók nagy részét már felszólította és közülük többeket meg is büntetett. Az adóhatóság szerint az idén több hibás adóbevallás érkezett be a hivatalokhoz, mint korábban.
Vágólapra másolva!

Nem teljesítette adóbevallási kötelezettségét az egyéni vállalkozók egytizede, sokan pedig rosszul adták össze a bevallás sorait, oszlopait - tudta meg a Magyar Hírlap az APEH sajtóosztályától. Az adóhivatal július közepén készült összesítése alapján idén a vállalkozókkal szemben a magánszemélyeknek csupán mintegy két százaléka nyújtotta be késve bevallását.

Az adóhatósághoz összesen csaknem 2 millió 300 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett, 2,4 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor - tájékoztatta a Magyar Hírlapot a sajtóosztály. Ez idáig a tavalyi személyi jövedelemadó- bevallások 97 százalékát dolgozta fel az adóhatóság. A bevallásokban szereplő hibák száma az előző évhez viszonyítva emelkedett, s ezek zöme ugyancsak a helytelen összeadásokból származott. A téves bevallások 6 százalékában (122 ezer esetben) pedig olyan hiba fordult elő, melyet csak az adózó közreműködésével tudott korrigálni az adóhatóság.

Az adóhatóság 2001-ben - az szja-bevallások alapján - összesen 943 ezer 734 esetben utalt vissza adóelőleget, átlagosan 22 ezer 676 forint összegben. A visszatérítések 8 százalékkal emelkedtek. Az APEH 7,4 ezer esetben lépte túl a visszatérítésre rendelkezésére álló időt, és emiatt 4,13 millió forint késedelmi kamatot fizetett ki. Az szja-bevallások részét képező nyilatkozatokban a televíziót üzemeltetők száma 24 százalékkal emelkedett. A mezőgazdasági kistermelők közül pedig 5 százalékkal többen nyilatkoztak arról, hogy a bevételük 250 ezer és 1 millió 500 ezer forint közé tehető. Az önbevalló magánszemélyek összevont átlagjövedelme 12,7 százalékkal lett magasabb, s elérte a 842 ezer forintot. Habár a legalacsonyabb (250 ezer forintnál kisebb éves jövedelem) adósávban lévők száma csökkent, tavaly még mindig csaknem félmillióan tartoztak e körbe. Az országban egyébként 198 ezer egyéni vállalkozó rótta le alkalmazottja után költségvetési kötelezettségét, ugyanakkor 226 ezer vállalkozónak csak személyi jövedelemadó-kötelezettsége volt.

Szalay Rita

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH