Orosz-magyar vámháború a láthatáron

Vágólapra másolva!
Oroszország nem küldött hivatalos értesítést Budapestre arról, hogy egy hónapon belül életbe lép egy olyan rendelet, mely alapján büntetővámokat vetnek ki magyar agrártermékek négy csoportjára. A külügyi tárca érthetetlennek tartja az orosz reakciókat, mert legutóbb éppen e témában kapott tárgyalási ajánlatot Moszkvától.
Vágólapra másolva!

Az orosz büntetővám tervezett bevezetésével gyakorlatilag megduplázódik a Magyarországról behozott fagyasztott zöldségek, a repce- és mustárolaj, a gyümölcs- és zöldséglevek, valamint egyes levesfélék vámtétele. Moszkvai magyar források szerint tavaly a 455 millió dolláros magyar export közel 30 százalékát tették ki az agrártermékek, s ezen belül az orosz piacon egy-kétszázezer dollárért adtak el fagyasztott zöldséget, hasonló értékben levesfélét, gyümölcs- és zöldséglevet 2,5 millió dollárért, míg repce- és mustárolajat kilencmillió dollárért. Így mintegy 12 millió dolláros forgalomra rakódik rá majd a 15 százalékos büntetővám.

Magyar értékelések szerint orosz válaszlépésről van szó annak kapcsán, hogy az orosz műtrágya és más termékek "piaczavaró" exportja kapcsán védőintézkedések születtek - műtrágya esetében évek óta tonnánként 5 ezer forint a magyar többlet vámtétel -, tekintettel arra, hogy az orosz termék előállításához rendkívül alacsony, a világpiaci ár töredékének megfelelő árú energiahordozót használnak fel.

Moszkva azzal indokolja a különvámot, hogy "a Magyar Köztársaság olyan intézkedéseket tett, amelyek sértik Oroszország és az orosz vállalatok gazdasági érdekeit, s nem teljesítette nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit az Oroszországi Föderáció irányában". A magyar külügyi szóvivő, Horváth Gábor lapunknak eljuttatott közleménye szerint viszont Moszkva nem is olyan régen értesítette a magyar felet, hogy tárgyalásokon kívánja rendezni a vitát. A magyar fél erre már kedvező választ adott, üdvözölve a tárgyalási készséget, hiszen orosz részről korábban válaszintézkedések lehetőségét helyezték kilátásba.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban már korábban is voltak viták egyes termékcsoportok tekintetében, de általában sikerült közös nevezőre jutni az egyeztetéseken. A viszony az év elején fagyosabbá vált annak kapcsán, hogy kútba esett a MiG-üzlet: orosz részről kitapintható volt a sértődöttség, olyannyira, hogy Mihail Kaszjanov márciusi budapesti látogatását is "elhalasztotta" az orosz fél.

Moszkvai magyar kereskedők szerint egyelőre nem lehet még kereskedelmi háborúról beszélni, de az első pengeváltások már megtörténtek, s a moszkvai büntetővám egyértelműen politikai célokat szolgál, egyfajta figyelmeztetésnek is tekinthető. Ugyanis az érintett termékek köre nem oly jelentős, s a büntetővám a Moszkvában szinte naponta alkalmazott, bevett kereskedelmi vámtrükkök segítségével teljesen kiküszöbölhető. A Kommerszant Daily orosz gazdasági napilap csütörtöki számában azt írta, hogy az orosz hatóságok szerint "a magyarok a hibásak az egészért, mert nem akarják beengedni az orosz árukat". Az orosz kormány képviselői szerint a büntetővám bevezetésének oka, hogy magyar hatóságok korábban korlátozták az orosz vegyipari és faipari termékek behozatalát. A különvámok ugyanakkor nem érintették a Magyarországról származó import meghatározó fejezetét, a zöldségkonzerveket, amelyek az orosz piac 50-70 százalékát uralják, s rögtön 5-10 százalékkal drágultak volna - írta az orosz gazdasági napilap.

(Magyar Hírlap)