Társult vállalkozása vásárolja fel az Aragót

Vágólapra másolva!
Hamarosan eltűnhet a tőzsdéről az Arago Befektetési Holding. Részvényeire ugyanis nyilvános vételi ajánlatot akar tenni az egyik általa alapított társaság, a Dormstore Kft. A terveiről és üzletpolitikájáról többnyire hallgató Arago vezetői már a részvények tőzsdei bevezetésekor hangoztatták, hogy csak jogszabályi kényszerből vitték börzére a céget.
Vágólapra másolva!

Az 1,5 milliárd forint névértékű kárpótlási jegyen alapuló Arago saját tőkéje 2000 végére 13 milliárd forintra nőtt és a cég tavaly 1,4 milliárd adózás előtti eredményt ért el. Meghatározó tulajdonosai 1995. október 4-én HB Westminster Kárpótlási Jegy Befektető Részvénytársaság néven alapítottak társaságot. A kárpótoltaknak a cég részvényeit ajánlották jegyükért cserébe, akik az akkori adószabályok szerint ezer forint kárpótlási jegy befektetésével akár 750 forint adókedvezményt is kaphattak, ami csaknem háromszorosa annak, amennyi pénzt akkor a kárpótlási jegyekért kapni lehetett. Az akció sikerét bizonyítja, hogy a HB Westminster végül több mint 1 milliárd forint névértékű kárpótlási jegyet gyűjtött össze. A sikeren felbuzdulva elindították a HB Westminster II. Kárpótlási Jegy Befektető Rt.-t, amely már 1,5 milliárd forint névértékű kárpótlási jegyet cserélt be saját részvényeire. Ez a cég vette fel az Arago Befektetői Holding Rt. nevet.

Az Arago 1997-ben öt megyei gyógyszer-kereskedelmi társaságban szerzett többségi tulajdont, melyek közül a három legjelentősebbet WestPharma néven egyesített, majd azt egy német befektetőnek eladott. Az érdekeltségi köréhez tartozó nógrádi Coloniapharmával, a szegedi Heliomeddel és a Fejér megyei Pharmapreventtel együtt azonban egy ideig a magyar gyógyszerforgalom 15 százalékát uralta.

Az Arago 1998 februárjában szerezte meg a korábban Építőipari Szolgáltató Vállalat néven ismert Eravis Rt. többségi részesedését. A korábban munkásszállókat, konyhákat, büféket, katonai kantinokat és azokat kiszolgáló mosodát, hidegkonyhát, cukrászatot üzemeltető vállalat fokozatosan alakult át két-három csillagos szállodákat működtető társasággá. Az Arago módszere meglepte a piacot, hiszen a szállodavállalat megszerzése volt az első tőzsdei felvásárlás.

Hasonló módszerrel jutott a cég többséghez 1998 végére a BÁV Rt.-ben, amivel azonban komoly vetélytársat szerzett. A Magyar Fejlesztési Bank ugyanis szintén kiszemelte magának a BÁV-ot. Az egyezkedés azonban váratlanul véget ért, miután a befektetői holdingnál adóhatósági ellenőrzés kezdődött és nagy kárt okozó betörések sorozata sújtotta a BÁV-ot. Az Arago végül is 3,2 milliárd forint helyett 2,3 milliárd forintért adta el az állami banknak a BÁV 51 százalékát.

A komoly nyereséget eredményező "kudarc" után az Arago 1999 áprilisában a Zalakerámiával kárpótolta magát: 1 milliárd forint befektetésével megszerezte a több mint 14 milliárdos kerámiagyár irányítását. Közben az Arago-érdekeltségű Eravis 50 százalék részesedést szerzett a Hunguest Hotelsban. Az anyacég pedig 32,98 százalék tulajdont vásárolt a Pickben. Az Arago-befolyás nem hozott szerencsét a szalámigyárnak: az idei első negyedévben harmadával csökkent a cég exportja, és nyolcadára zuhant adózás előtti nyeresége.

Giczi József

(Népszava)