Erőteljesen csökkent a turistaforgalom Izraelben

Vágólapra másolva!
Bár Izraelben tavaly ősz óta legalább negyven százalékkal visszaesett a turistaforgalom, Peleg Lewi, az izraeli nagykövetség budapesti konzulja állítja: az ország a turizmus szempontjából ma is biztonságosnak számít. Izraelben ugyanakkor komoly gondot okoz az illegális munkavállalók számának emelkedése. Az utóbbi időben egyre több embert - köztük néhány magyart is - visszafordítottak a tel-avivi repülőtérről. Az "álturisták" kiszűrése mellett a problémán csak a beutazási szabályok megismerése és betartása segíthet, mondta a konzul.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt esztendőben Izraelbe 2,5 millió turista utazott. Már a szentév előtt folyamatosan készültek a turistacsábításra és -fogadásra: információnk szerint 1996 és 2000 között csak szállodaépítésekre egymilliárd dollárt költöttek. Marketingre, azaz turistacsábításra pedig évente 30 milliót. A legtöbb nagy hotelcsoport fontosnak tartotta és tartja ma is, hogy jelen legyen az országban. Jelenleg - körülbelül egyenlő arányban - 30 hazai és nevesebb külföldi szállodalánc működik az országban.

A több mint 330 izraeli hotelben 40 ezer szállodai szoba várja a turistákat. A szobaszám 1991 óta meredeken emelkedik: 1991-ben a hotelek még csak 21 ezer szobával rendelkeztek, ma már több mint 40 ezerrel.

Az ország idegenforgalmában a zarándokturizmuson kívül már jó ideje az üzleti utak dominálnak, az üzleti élet központja Tel-Aviv. Az országba érkezők közül több mint tíz százalék üzleti úton vesz részt, kongresszusra 3 százalékuk érkezik. Csupán városlátogatásra az utazók 19, nyaralásra 15 százaléka érkezik, s 25 százalékot tesznek ki a zarándokok. A gyógyturizmusnak ma még csak egy százalék a részesedése, de a Holt-tenger mellett is óriási szállodafejlesztésekbe és egészségügyi létesítmények építésébe kezdtek. Talán Izrael az egyetlen ország, ahol a turizmus statisztikájában a rokonlátogatóknak külön rubrikájuk van: az összes Izraelbe utazó 16 százaléka ebbe a kategóriába sorolható.

A konzul szerint egy demokratikusan működő országban a szigorú beutazási szabályok ellenére nehéz kiszűrni az úgynevezett "álturistákat". Az is elképzelhető, mondja, hogy vannak, akik több mint tíz éve dolgoznak az országban, de a rendőrség nem tud róluk. Tel-Aviv déli részén például nagyon sokan vannak a kínaiak, illetve az afrikai országokból érkezettek. A csábítás egyébként azért nagy a külföldieknek, mert ugyanúgy megkapják a szociális juttatásokat, mint az izraeli állampolgárok.

Lewi lapunknak elismeri: az izraeli beutazási szabályok szigorúak, de minden országnak joga van megtagadni a belépést azoktól, akik ott nemkívánatosnak minősíthetők. Aki például állítása szerint alig kétszáz dollárral a zsebében, meghívólevél és hitelkártya nélkül szeretne egy hetet eltölteni az országban, eleve gyanítható, hogy nem nyaralni érkezett. Ennek ellenére az elmúlt években csak néhány ezer embert fordítottak vissza a határról, közöttük a magyarok száma tavaly nem érte el a negyvenet.

A konzul az országot biztonságosnak tartja, bár nem titkolja: ott, ahol terrorcselekmények vannak, megtörténhet a baj. Egy ukrán turista például júniusban egy tengerparti tel-avivi diszkó elleni öngyilkos merényletnél vesztette életét.

Budapestről egyébként hetente már 12 járat indul Tel-Avivba, s vissza - mondta Peleg Lewi -, rendszerint teljes foglaltsággal.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)