Fél év alatt 6,4 százalékkal csökkent a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A nyilvántartott munkanélküliek száma az első félévben 6,4 százalékkal, vagyis 26 ezerrel csökkent éves összevetésben - mondta Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára szerdán. A tárca adatai szerint júniusban 359 593 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek. A legkeresettebb szakmák közé tartozik a vagyonőr, az ápolónő és a bolti eladó.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta: az ország mind a hét régiójában kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván az első félévben, mint egy évvel korábban. A munkáltatók az első hat hónapjában 232 600 új munkahelyet jelentettek be.

Júniusban a regisztrált munkanélküliek száma 2,5 százalékkal, 9369 fővel mérséklődött májushoz képest, és 4,2 százalékkal, 15 672 fővel csökkent 2000 júniusához viszonyítva.

A tárca adatai szerint az első félévben regisztrált munkanélküliek 6,3 százaléka volt pályakezdő, és 20 százalékuk a 25 évesnél fiatalabb korosztályból került ki.

Az év első hat hónapjában a regisztrált munkanélküliek 33 százaléka részesült munkanélküli-ellátásban, 21 százalékuk jövedelempótló támogatást kapott, és 15 százalékra emelkedett a rendszeres szociális segélyben részesülők aránya.

Júniusban több mint 90 ezer betöltetlen álláshely szerepelt a munkaügyi szervezetek nyilvántartásában, 4,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A keresett szakmák között szerepelt egyebek mellett a vagyonőr, ápolónő, bolti eladó, varrónő, valamint a mezőgazdasági mérnök.

Székely Judit helyettes államtitkár a tájékoztatón elmondta, hogy a várakozásoknál kevesebb pályázat érkezett a minimálbér-emelés kompenzációjára, így az előzetes adatok szerint a beadott igényeket ki tudják elégíteni. Hozzátette: a rendelkezésre álló egymilliárd forint fennmaradó részére várhatóan - a korábbinál könnyebb feltételekkel - új pályázatot írnak ki.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium