A Fitch pozitív kilátást adott az orosz adósságnak

Vágólapra másolva!
Kedden a belátható időn belüli felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el Oroszország hosszú távú szuverén devizaadósságának és eurokötvényeinek B osztályzatát a brit Fitch hitelminősítő. Az intézet indoklása szerint a gazdasági reformok Oroszországban jó ütemben haladnak, bár az ország nem mindig fizette pontosan a hitelek törlesztőrészleteit.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő Londonban kiadott közleménye szerint Putyin elnök továbbra is kész a gazdasági reformok folytatására. A Fitch a gazdaság átláthatósága irányába tett jelentős lépésként értékeli az orosz Duma tavaszi ülésszakán elfogadott bank- és adóreformot, a pénzmosás ellen szigorúbban fellépő jogszabályok megalkotását, és a vállalkozások bejegyzésének könnyítését. A hitelminősítő kiemeli: a Gazprom volt vezérigazgatójának leváltása azt jelenti, hogy Putyin kész szembeszállni a legerőteljesebb gazdasági érdekcsoportokkal is.

A Fitch az orosz adósság valószínű felminősítését azzal is indokolta, hogy az orosz gazdaság külső eladósodása hónapról hónapra csökken. Míg az orosz küladósság GDP-hez viszonyított aránya becslések szerint 1999-ben 86 százalékos volt, addig 2000-ben 50 százalékosra csökkent. Ha a tendencia így folytatódik, idén az ország adóssága az orosz bruttó hazai termékhez képest 36 százalékosra mérséklődhet. A hitelminősítő közleménye emlékeztet: az ország devizatartalékainak értéke egy év alatt megháromszorozódott, és elérte a 35 milliárd dollárt, és az orosz adósságszolgálati teher a következő 18 hónapban nem fogja meghaladni a 20 milliárd dollárt, így az adósság átütemezésére nem lesz szükség.

A hitelminősítő közleménye ugyanakkor megjegyzi, hogy Oroszország a nehezebb gazdasági időszakokban még a közelmúltban sem törlesztette adósságait.

(MTI)

Ajánlat: