Vágólapra másolva!
A gabonafélék vetésterülete egy év alatt 9 százalékkal, 3,1 millió hektárra nőtt - közölte hétfőn a május 31-i adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A legtöbb gabona- és zöldségféle vetésterülete nőtt éves összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

A szántóterület az idén májusban 4,5 millió hektárt tett ki, az ország területének 48, mezőgazdasági területének 77 százalékát. Ezen belül a hasznosított, 4,4 millió hektár szántóterületen a legtöbb gabonaféle vetésterülete növekedett az előző évhez képest.

A gabonafélék közül a búza vetésterülete - durumbúzával együtt - 1,2 millió hektárra, mintegy 14 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. Kukoricát a tavalyinál 3 százalékkal nagyobb, 1,3 millió hektáron termesztenek. Burgonya termesztésével 37 ezer hektáron, az egy évvel korábbinál 20 százalékkal kisebb területen foglalkoznak. Megállt a cukorrépa vetésterületének csökkenése, az idén 67 ezer hektáron vetettek. A KSH összefoglalója szerint a napraforgó vetésterülete 321 ezer hektár, ugyanannyi, mint egy ével ezelőtt.

A jelentés szerint zöldségfélék termelésével elsősorban az egyéni gazdálkodók foglalkoznak. A zöldborsó vetésterülete egy év alatt 8 százalékkal 14 ezer hektárra, a fűszerpaprikáé 20 százalékkal, 6 ezer hektárra növekedett a tavalyhoz képest. A zöldpaprika 5 ezer hektáros vetésterülete nem változott. Paradicsom-termesztéssel a tavalyinál 14 százalékkal kisebb területen, összesen 6 ezer hektáron foglalkoztak.

(MTI)

Ajánlat: