A vártnál kisebb mértékben nőtt az ipari termelés májusban 

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ipari termelés májusban 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet és 3,4 százalékkal nőtt áprilishoz képest. Egy hónappal korábban még 2,2 százalékos havi, és 9,4 százalékos éves növekedét mértek. Korábban 4 százalékos havi, valamint 8,4 százalékos éves termelésnövekedést valószínűsítettek erre a hónapra.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés májusban a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi szintet 7,8 százalékkal haladta meg, szemben az áprilisban regisztrált 2,2 százalékos havi, és 9,4 százalékos éves növekedéssel - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteki jelentéséből.

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint májusban a termelés havi növekedése 4 százalék, az éves index 8,4 százalék volt. Tavaly májusban az ipari termelés 4,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz, és 23,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén májusban az ipari termelés korrekciók nélkül 7,2 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban. Az ipari export 10,1, a belföldi értékesítés 2 százalékkal nőtt.

A tavaly januártól májusig tartó időszakhoz képest az ipari termelés volumene az idén az első öt hónapban 9,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari export egy év alatt 15,8 százalékkal nőtt. Ennek 51,5 százalékát az ipari vámszabadterületeken működő szervezetek adták. A belföldi értékesítés a januártól májusig tartó időszakban 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar összes értékesítésének 59 százalékát az export tette ki.

A feldolgozóipari termelés májusban 7,7 százalékkal emelkedett, míg a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. A villamosgép-, műszergyártásban 17 százalékos, a járműgyártásban 12 százalékos volt az emelkedés, az élelmiszeriparban viszont 2 százalékos visszaesést regisztráltak.

A gép-, berendezésgyártás 25 százalékot meghaladó mértékben bővült. Kis mértékben, 2-3 százalékkal csökkent viszont a textília és textiláru gyártása, a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás és a vegyi anyagok előállítása. A bőr alapú cipőgyártás májusban 8 százalékkal csökkent.

Az összes rendelésállomány az egy évvel korábbinál 25,3 százalékkal volt magasabb az idén májusban. Ezen belül a belföldi 4,8 százalékkal, míg az export 29,7 százalékkal emelkedett.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal