A szakma kitart a búza exporttámogatása mellett

Vágólapra másolva!
Alaptalanok azok a hangok, amelyek a gabonapiac súlyos problémáiról beszélnek - a Fidesz-MPP gazdatagozata szerint szakmailag indokolatlan lenne exporttámogatást adni, mert az a külkereskedőket szolgálná, a termelőket nem. Állami gabonafelvásárló cégeket kellene tehát létrehozni. A Fidesz-MPP felvetéseit minden szakmai szervezet elutasítja - derült ki a Magyar Hírlap körkérdéséből.
Vágólapra másolva!

Farkas Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz-MPP gazdatagozatának vezetője szerdán még azt nyilatkozta, hogy szakmailag alaptalanok, s inkább politikai töltetűek azok a felvetések - amelyek főleg a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) részéről hangzanak el -, miszerint súlyos problémák vannak a magyar gabonapiacon. Szintén alaptalan a Fidesz-MPP szakmai tagozata szerint, hogy a szakmai érdekképviseletek, az agrárkamara, a Gabona Terméktanács exporttámogatást követel: "mintegy 1,3 milliárd forinttal próbálják az agrártárcát megkurtítani egy exporttámogatás vonatkozásában" - szögezte le Farkas. Szerinte a támogatás csak a külkereskedőkhöz jutna el, a termelőkhöz "ezek az összegek nem kerülnek vissza". Farkas bejelentette azt is, hogy a Fidesz-MPP kérni fogja a kormányt, alakítsanak állami cégeket, amelyek krízisben felvásárolja a gabonát a termelőktől. A problémák kialakulásában felelősek a feladatuknak megfelelni nem képes terméktanácsok is, ezért újra kell gondolni ezek szerepét - fogalmazott Farkas.

Mészáros Gyula, a Magyar Agrárkamara főtitkára úgy látja, jogos, hogy az állami intervenció oldaná meg a kialakult helyzetet, s ez a hosszú távú szabályozás alapja is. Igaz, majdani EU-tagként Brüsszel irányítja majd a központi gabonafelvásárlást. Erre a célra azonban nem szükséges állami tulajdonú cégeket létrehozni, elég, ha az intervenciós készlet állami kézben, kezelésben van. Ám jelenleg csak a gyors beavatkozás mentheti meg az összeomlástól a búzapiacot. Erre ma a kormánynak egy eszköze van, az exporttámogatás.

A kamara már hetekkel ezelőtt elküldte javaslatát az FVM-nek, melyben leírják, hogy tonnánként 1800 forintos támogatást kellene adni annak, aki október 15-éig minimum 25 ezer forinton vásárolja a jó minőségű búzát, és azt kiviszi az országból.

Az Országos Gabona Terméktanács változatlanul fenntartja álláspontját, a mai helyzetben csak az exporttámogatás nyújthat segítséget a búzafelesleg levezetésében - nyilatkozta a Magyar Hírlap Kováts Béla titkár. Nincs arra idő, hogy állami cégek alakuljanak a búza felvásárlására, egyébként is e célra ott van az FVM tulajdonában lévő Concordia Közraktár Rt. Kováts tudomása szerint a jövő héten összeül az Agrárpiaci Rendtartási Bizottság (ARTB), amely várhatóan dönt egy új intervenciós árról, s annak alkalmazásáról. Az idei garantált árat ugyanis az FVM tavaly Torgyán József vezetésével csupán tonnánként 17 ezer forintban határozta meg, ennyiért azonban senki nem adja oda az államnak jó minőségű búzáját. A terméktanács egyébként már többször javasolta a piac újraszabályozását. Szakértők szerint az exporttámogatás eljut a termelőkhöz, általában a támogatás mértékének megfelelő összeggel emelkednek a felvásárlási árak. Ma ugyanis 20-21 ezer forintot adnának a legjobb búzák tonnájáért a felvásárlók, ami biztosan emelkedne támogatás esetén. A külkereskedők szerint egyébként egy 1800-2000 forintos tonnánkénti támogatás csupán azt a veszteséget kompenzálná, amely a forint május óta tartó felértékelődése miatt érte a gabonaágazatot.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)