Vágólapra másolva!
Argentínában szigorú takarékoskodási intézkedéseket jelentett be Fernando de la Rúa államelnök a súlyosbodó gazdasági válságra való tekintettel. Az ország gyakorlatilag fizetésképtelenné vált és ennek nyomán eladási pánik tört ki az argentín és más feltörekvő országok pénzpiacain. Argentína külső adóssága eléri a 128 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Fernando de la Rúa argentin elnök szigorú takarékossági intézkedéseket jelentett be csütörtökön a gazdasági válság leküzdésére. Az argentin államfő a válságot időlegesnek nevezte, utalva arra, hogy a gazdaság alapjai szilárdak.

Az Argentína fizetésképtelenné válásával és annak következményeivel kapcsolatos félelmek eladási hullámot indítottak el az argentin pénzpiacokon és sok más feltörekvő országban.

Az argentin kormány az ország súlyosbodó gazdasági válságára tekintettel szerdán a költségvetési deficit azonnali nullára csökkentését jelentette be.

A pénzpiacokon szerdán kezdődött eladási pánik oka új állami hitelfelvétel volt, amelyhez Argentína a befektetői aggodalmak miatt 1996 óta a legmagasabb kamatokkal juthatott hozzá. Sok amerikai elemző abból indul ki, hogy Argentína nem lesz képes hosszú ideig eleget tenni törlesztési kötelezettségeinek.

Argentína Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága, külföldi adóssága 128 milliárd dollár. Tavaly decemberben az ország több mint 40 milliárd dolláros hitelt kapott az IMF-től.