Mégis módosítják a személyi jövedelemadó-törvényt

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium elszánta magát a személyi jövedelemadó-törvény módosítására - tudta meg a Világgazdaság. Pedig a kormány eredeti elképzelései szerint a kétéves költségvetés időszakában nem módosítanák az adótörvényeket. A módosítást Terták Elemér, a tárca helyettes államtitkára a lapnak azzal indokolta, hogy az év közbeni kormányzati döntések miatt összeállhat egy olyan csomag, amely kapcsán már érdemes ezt meglépni.
Vágólapra másolva!

A PM szerint a tervbe vett változtatások nem teszik majd szükségessé a költségvetési jogszabály módosítását. A pénzügyi tárcánál úgy számolnak, hogy módosító javaslatuk normaszövegként augusztus végére, szeptember elejére készülhet el. Ebben az esetben pedig nem okoz gondot, hogy a törvénymódosítást a január elsejei hatályba lépés előtt 60 nappal a parlament jóváhagyja.

A tervbe vett módosítások között a nyugdíjrendszer reformja, illetve a lakásprogram újbóli átgondolása kapcsán szükséges változások is helyet kapnak. A pénzügyi tárca mérlegeli a nyereségadó csökkentését is, a jelenlegi elképzelések azonban vélhetően nem elégítik majd ki azon befektetőket, akik a tőkeszámlán tartott pénzekre kivetett 20 százalékos árfolyamnyereség-adó visszamenőleges eltörlésében reménykedtek. A minisztérium ugyanis most még csak vizsgálja, hogy szükséges-e a 20 százalékos adómérték csökkentése vagy eltörlése.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: bár tisztában vannak a januártól hatályos adónem bevezetésének likviditáscsökkentő hatásával, a Budapesti Értéktőzsde visszaesését korántsem a kisbefektetők számára hátrányos adójogszabály megjelenése okozta - írja Világgazdaság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: