A magyar fogyasztókat nem érdekli az energiacímke

Vágólapra másolva!
A különböző energiaosztályba tartozó mosó- és hűtőgépek használata átlagosan 20-65 százalékkal több vagy kevesebb villamos energia felhasználásával jár együtt. Egy korszerűbb mosógéppel tíz év alatt akár 50 ezer liter vizet is megspórolhat a háziasszony - derül ki egy közelmúltban végzett felmérés adataiból. Ugyanakkor a hűtőkön és mosógépeken lévő jelzésről alig tud valamit a vásárló, sőt még az eladó is.
Vágólapra másolva!

A hűtő- és fagyasztókészülékek a háztartási energiafogyasztás közel harmadát teszik ki. Az energiafelhasználásuk alapján A, B, C, D, E, F, G osztályba tartozó hűtőgépek közül a C energiaosztályú készülék átlagosan 65 százalékkal, a B energiaosztályú pedig 30 százalékkal több áramot fogyaszt, mint egy azonos űrtartalmú és kivitelű A osztályú készülék. A hazai családok jelentős része B, C vagy még ennél is alacsonyabb energiaosztályba tartozó készüléket használ.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő hűtő- és mosógépekre - az Európai Unióhoz hasonlóan - 1999, illetve 2000 óta kötelező elhelyezni az energiacímkét. Hosszú távú befektetésnek számít egy-egy ilyen műszaki cikk vásárlása, ezért fontos tényező, hogy egy drágább készülék egyáltalán megtérül-e, és ha igen, mikor. Könnyen kiderülhet, hogy egy drágább, de energiatakarékos hűtőgép hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hasonló kivitelű, olcsóbb, de energiafaló típus.

A mosó- és szárítógépek esetén az energiacímke felvilágosítást ad a készülék energiafelhasználásáról. Egy B energiaosztályú készülék 23 százalékkal, egy C energiaosztályú 47 százalékkal többet fogyaszt az A energiaosztályú készüléknél. Az energiahatékonyság megállapításának alapja, hogy normál 60 fokos pamutmosó programnál 1 kg ruha kimosásához mennyi áramot használ fel a készülék.

Az energiacímke emellett tájékoztat a mosógépek mosási teljesítményéről, ami megmutatja, hogy az adott készülék mennyire alaposan távolítja el a szennyeződést a ruhákról.

A mosási teljesítmény és energiahatékonyság mellett a készülék vízfogyasztása is kiderül az energiacímkéről. Néhány termék 70-80 literes, míg mások 50 liternél is kevesebb vízfogyasztással mosnak tökéletesen tisztára 5 kg ruhát. Ezáltal egy készülék 10 év alatt kb. 50 ezer liter - fürdőmedencényi - vizet takarít meg.

A hazai kereskedők számára egyértelmű, hogy ma még a vásárlók csupán kis hányada veszi figyelembe az energiacímkék nyújtotta felvilágosítást. Tapasztalataik szerint fontosabb egy termék ára, mint az esetlegesen a jövőben vele elérhető megtakarítás mértéke.

Arról, hogy a hazai forgalomba az egyes A-G kategóriás termékekből mennyi kerül évente és azok aránya miként változik, nem sikerült használható adatsort beszerezni egyik hatóságnál sem.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)