A Nafta Polska hét végéig dönt a gdanski kőolajfinomítóról

Vágólapra másolva!
A lengyel Nafta Polska állami holding hét végéig meghozza döntését a gdanski kőolajfinomító 75 százalékos pakettjének értékesítéséről - áll a vállalat keddi közleményében. Mint ismeretes, előzőleg a Nafta Polska a brit Rotsch Energyt választotta ki a kizárólagos tárgyalásokra, a Mol Rt.-vel szemben. A lengyel kincstárügyi miniszter kijelentette, hogy szerinte lehetséges volna a közép-európai petrolkémiai cégek stratégiai szövetsége. 
Vágólapra másolva!

A lengyel olajipar privatizációját bonyolító Nafta Polska állami holding kedden közleményben jelentette be, hogy még elemzi a gdanski kőolajfinomító 75 százalékos részvénycsomagjának értékesítése ügyében folytatott tárgyalásokat, és a hét végéig hozza meg döntését.

A Nafta Polska június 11-én a Rotch Energyt választotta ki kizárólagos tárgyalásokra a rövidített listáról, amelyen a brit konzorcium mellett a másik ajánlattevő a magyar Mol Rt. volt. A tárgyalások egy hónapig tartottak, a közvélemény keddre várta a végeredmény nyilvánosságra hozatalát.

Aldona Kamela-Sowinska kincstárügyi miniszter szerint lehetséges volna a közép-európai petrolkémiai cégek stratégiai szövetsége, amely részvénycsere révén jöhetne létre. Piaci elemzők megfelelő partnernek vélik a Rotch Energyt a Rafineria Gdanska számára, és úgy gondolják, hogy a minisztérium a Mol Rt. számára másfajta forgatókönyvet tartogat, talán erre utalt a miniszter asszony idézett kijelentése.

A gdanski olajfinomító részvényeinek 75 százaléka jelenleg a Nafta Polska, 15 százaléka a dolgozók, 10 százaléka pedig a kincstár tulajdonában van. A Nafta Polska másodszor próbálkozik a gdanski cég eladásával, az 1998-es első kísérlet meghiúsult, mert csak egy pályázó volt, de az is túl alacsony árat ajánlott.

A lengyel sajtó már a múlt héten olyan értesüléseket közölt, hogy a Rotch Energy konzorciuma közel jutott a megállapodáshoz a lengyel üzemanyagpiac 20 százalékát ellenőrző Rafineria Gdanska többségének megvásárlásáról 250 millió dollár körüli összegért. A Puls Bisnesu gazdasági szaklap azt írta, hogy a Rotch-csoport további 750 millió dollárt szán beruházásokra a lengyel cégben, s azt is vállalta, hogy majdani részesedését legalább tíz évig nem adja el.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.

Korábban:

Mégis pályázhat a Mol a PKN Orlenre
(2001. július 5.)