A jövő héttől kiszűrik a bliccelő autósokat

Vágólapra másolva!
A jövő héttől startol a kötelező felelősségbiztosítást nem fizető autósokat kiszűrő informatikai rendszer. Szakértők a számítógépes hálózat beüzemelésétől a fizetési morál javulását várják. Becslések szerint jelenleg ugyanis mintegy 100 és 200 ezerre tehető a bliccelők száma, akik miatt a biztosítótársaságok legalább 2,5 -3 milliárd forint bevételtől esnek el évente.
Vágólapra másolva!

Tavaly a közúti ellenőrzések során alig valamivel több, mint 400 személyt büntettek meg azért, mert nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy befizették a kötelező felelősségbiztosítást. A bliccelők számáról egyelőre nincsenek pontos adatok, ám mint Sipos Józseftől, a Hungária Biztosító Rt. kommunikációs igazgatójától a Magyar Hírlap megtudta, 100-200 ezren lehetnek azok, akik rendszeresen "megfeledkeznek" a befizetésekről. Urbán György, a Belügyminisztérium Központi Hivatalának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta: a jövő héttől már működik az az informatikai rendszer, amely alapján pontosan ki lehet majd szűrni a bliccelőket. A számítógépes hálózat a tárca és a biztosító cégek közös beruházásaként valósul meg. A társaságok a "kötelezőből" származó bevételeik 8 ezrelékét, 480 millió forintot fordítottak erre a célra, s bevételeik 5 ezrelékével járulnak hozzá a hálózat fenntartásához.

Egy kormányrendelet (171/ 2000. számú) felhatalmazza a BM Központi Hivatalát arra, hogy jármű adatbázisában szereplő adatait összehasonlítsa a biztosítók kötvénynyilvántartásával - közölte a hivatalvezető. Ennek eredményeként kiderül, kik azok az autótulajdonosok vagy üzemeltetők, akik úgy használják kocsijukat, hogy rendszeresen "megfeledkeznek" a kötelező biztosítás teljesítéséről. A "feledékeny" autós miatt a társaságok legalább 2,5 milliárd forint bevételtől esnek el évente, nem beszélve az általuk okozott több százmilliós károkról - tájékoztatott Sipos József. Hozzátette: ha a renitens autósok számát legalább a felére lehetne csökkenteni, akkor az kedvező hatást gyakorolhatna a biztosítási díjak alakulására.

Amennyiben a rendszer "kidobja" majd a kötelező biztosítást nem fizetők nevét és címét, akkor a vonatkozó jogszabály értelmében a minisztériumnak értesíteni kell az illetékes körzetközpont jegyzőjét, aki ezt követően felszólítja majd a renitens autóst, hogy 8 napon belül mutassa be az esedékes összeg befizetését igazoló szelvényét. Ha ennek valaki nem tesz eleget, akkor jobb, ha máris leszereli négykerekűjéről a rendszámtáblákat és beszolgáltatja azokat az illetékes okmányirodáknak, ugyanis a jegyző kivonja a forgalomból a gépjárművet. Ha a nem fizető közúti ellenőrzés alkalmával lebukik, több szabálysértési bírságot rónak ki rá, mint amennyit autója ér.

A kormányrendelet egyéb iránt negyedévenként írja elő az adatbázisok összehasonlítását. Ezzel kapcsolatosan felmerült, hogy a "művelet" adatvédelmi aggályokat vethet fel. Ám a MABISZ-nál cáfolták ezt, a jegyzők jogosultak a jármű nyilvántartásból adatokat lekérni és felhasználni.

Jelenleg a MABISZ a biztosítók befizetéséből "táplálkozó" garanciális alapból (Kártalanítási Számla) általában kifizeti azoknak a kárát is, akik nem biztosított autóssal ütköztek - nyilatkozta Forgács Zoltán, a szervezet közgazdasági ügyvezetője. Az alaphoz a társaságok piaci részesedésük arányában - ez körülbelül díjbevételeik 3 százalékát jelenti évente - járulnak hozzá. A MABISZ, ha kell, bírósági úton is megpróbálja behajtani - kevés sikerrel. Minden száz kárt okozó, de kötelezőt nem fizető autósból csupán húsznál tudnak eredményesen eljárni. Pedig a szervezet részletfizetési kedvezményeket is nyújt, mi több, azoknál, akik tartozásuk jelentős hányadát kifizetik, az adósság fennmaradó részét elengedik. Ilyenkor persze figyelembe veszik az "ügyfelek" szociális helyzetét is. A legtöbb bliccelőtől, aki kárt okoz, átlagosan 100-500 ezer forintot követelnek, de volt már olyan, akinek adóssága a kamatokkal együtt meghaladta a 30 millió forintot is. A tartozások behajtására a szövetség végrehajtást is kezdeményezhet, amely a renitens autós minden ingóságára, ingatlanára és jövedelmére is kiterjedhet.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Belügyminisztérium