A magyarok a legtanácstalanabb befektetők

Vágólapra másolva!
Európai megtakarítási és befektetési szokásokról készített felmérést a Wall Street Journal Europe (WSJE) és a GfK Ad Hoc Research Worldwide 12 országban, köztük Magyarországon. Az összegzésből kiderül, hogy az európaiak - szemben az amerikai átlaggal - igen rossz megtakarítási hajlandósággal bírnak. A kelet-európaiak az európai átlagtól is jócskán elmaradva válaszolták, hogy rendelkeznének megtakarított pénzzel, amennyiben mégis van megtakarított pénzük, nemigen tudják, mibe érdemes fektetni.
Vágólapra másolva!

Az európaiak összességében meglepően rossz megtakarítási hajlandósággal bírnak - összegezte a kutatás eredményét Richard Hudson, a WSJE főszerkesztője. A 9500 megkérdezett háztartás több mint fele nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik megtakarított pénzzel, vagy ha rendelkezik, azt rövidesen fel is éli.

Európában a legnépszerűbb befektetési forma a rövid lejáratú bankbetét, melyet az életbiztosítás, majd a nyugdíjalap követ. A nyugdíjalapok különösen Nagy-Britanniában közkedveltek, ami a jóléti állam nyolcvanas évekbeli reformjának köszönhető; a szigetországban az európai átlaghoz képest kétszer annyian választják a pénzügyi eszközök e formáját. A legkevésbé Olaszországban sikerül a lakosságnak megtakarítania pénzét, a válaszadók mindössze harmadának van lehetősége bizonyos összeg befektetésére.

A felmérésből kiderül, hogy a kelet-európai lakosság (a kutatásban lengyel, magyar és cseh háztartások szerepeltek) nagy részének nincsen megtakarított pénze, ha pedig van, fogalma sincs arról, hogy milyen befektetési formát válasszon - kommentálta a kutatást a Napi Gazdaság hétfői számában. A kutatásban szereplő három kelet-európai állam közül Magyarországon kiemelkedően kevés háztartás - a megkérdezettek 70 százaléka - nem rendelkezik semmiféle megtakarítási formával, ugyanilyen arányban nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy - amennyiben lehetőségük nyílna - milyen megtakarítási formát választanának.

Ajánlat:

Wall Street Journal Europe