A magyar bankok augusztusban kezdik az euróra való átállást

Vágólapra másolva!
A lakosságnak május végén 760 milliárd forint értékű devizája volt; ennek jó részét minden bizonnyal európai valutákban tartották a háztartások. A megtakarításokat 2002 február közepéig lehet problémamentesen euróra váltani. A Magyar Nemzeti Bank ajánlásokat fogalmaz meg mind a kereskedelmi bankok, mind pedig a lakosság számára az átállás megkönnyítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a lakosság tulajdonában jelentős mennyiségű márka, francia frank, líra és egyéb januártól euróval felváltandó valuta van. Az MNB adatai szerint a lakossági devizaállomány május végén 760 milliárd forintot tett ki - közölte hétfőn Missura Gábor, a jegybank szóvivője.

A szóvivő elmondta: a magyar bankok legkorábban december elején juthatnak euró bankjegyekhez és érmékhez, és a jegybank az átállás megkönnyítése érdekében nem kötelező jellegű ajánlásokat fogalmaz meg a kereskedelmi bankok számára.

Az MNB többek között azt szeretné, hogy a kereskedelmi bankok augusztus 1-je után már ne nyissanak a megszűnő pénznemekben a lakosság számára új devizaszámlát. A meglévő számlák egyenlegét a harmadik negyedévben számítsák át - költségmentesen - 1999 januári, rögzített árfolyamon euróra, és a változásokról részletesen tájékoztassák ügyfeleiket. A jegybank azt is ajánlja, hogy egy ügyfél különböző, megszűnő valutákban vezetett számláit egységes euró számlává vonják össze.

Az ajánlások részleteiről a jegybank még egyeztet a Bankszövetséggel.

A központi bank a lakosságnak azt ajánlja, hogy a tulajdonában lévő bankjegyeket, főleg pénzérméket december végéig használja fel, utazásai során költse el. Nagyobb mennyiségű deviza esetében érdemes devizaszámlára helyezni a pénzt valamelyik kereskedelmi banknál, s a pénzintézet automatikusan euróra váltja megfelelő időben az összeget. De megoldás lehet az is, hogy a kereskedelmi bankoknál, pénzváltóknál forintra vagy más fizetőeszközre váltják a megszűnő valutákat.

A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy a határidőket érdemes betartani, mert február 15-e után már bonyolultabb lesz a márkát, a francia frankot, a lírát euróra váltani, és valószínűleg ezért a műveletért jelentős jutalékot kell majd fizetni.

(MTI)

Ajánlat: