Nőtt a kereslet a 40 éven felüli dolgozók iránt a munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
A Magyarországon működő nemzetközi, többségében kereskedelemben működő cégeknél összességében 5-10 százalékos a 40-45 év felettiek aránya - ez derül ki a Take it Személyzeti Tanácsadó Kft. most befejeződött vizsgálatának gyorsjelentéséből. Az első összegző adatok szerint a munkaerőpiacon az 5 évvel ezelőtt tapasztaltakhoz viszonyítva nőtt a kereslet a 40 éven felüli dolgozók iránt.
Vágólapra másolva!

Deák Andrea, a cég igazgatója elmondta, hogy míg korábban a fiatal pályakezdők sorsát követték a cégeknél, most 100 vállalatnál, vállalkozásnál a 40 év fölöttiek helyzetét vizsgálták.

A termelő cégeknél e korosztály aránya eléri a 40-50 százalékot, a szállodaiparban 45 százalék fölött van. Sokat mondó adat viszont, hogy az elmúlt két évben alakult cégeknél, - elsősorban informatikai, telekommunikációs területen - pár főnél nem több a 40 év fölötti alkalmazott.

Deák Andrea elmondta, hogy megfigyeléseik szerint a tulajdonosokra általában jellemző, hogy nem saját korosztályukat veszik föl. Ugyancsak tendencia, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a konkrét tárgyi tudás a fontos, ott a kort kevésbé veszik figyelembe. A mérnökök, a logisztikában dolgozók és az adminisztrátorok alkalmazásánál például keveset nyom a latban az életkor.

A másik általánosítható tapasztalat, hogy azoknál a cégeknél, ahol a felső vezetők külföldiek, ők nagy számban 40 év felettiek. Külföldön ugyanis hamarabb váltottak, mint Magyarországon és tértek vissza a tapasztaltabb korosztályra.

A vezetők, akik szívesen dolgoznak 40 év felettiekkel, úgy látják, hogy elsősorban az érettség, a tapasztalat, az emberismeret, a határidők betartása, a következetesség, a nagyobb felelősségtudat, a megbízhatóság és a stabilitás a vonzó a középkorosztályban.

A fiatalok és a 40 év felettiek együttműködését vizsgálva azt tapasztalták: bár mindkét oldalról hangoztatják, hogy nem okoz problémát egymással dolgozni, mégis az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében a fiatal nem szívesen vesz fel maga alá 10-15 évvel idősebbet, és a 40 év feletti is nehezen viseli, ha főnöke 25-30 éves.

A vizsgálat eredményei szerint a külföldi munkaadók, amikor a fiatal munkaerőt alkalmazzák, nem politikai szempontokból vezérelve teszik. Általánosítható vélemény, hogy a 40 éveseknek más a mentalitásuk, a munkakultúrájuk és ezt nem lehet rövid távon megváltoztatni. Másképp viszonyulnak például a modern irodai rendszerekhez.

"Ma már általános követelmény a számítógépek alkalmazása. A computerek kezelését azonban az idősebb korosztály nem tökéletesen sajátítja el, épp csak annyit tanul meg belőle, amennyire szüksége van" - mondta Deák Andrea.

Más a helyzet ugyanakkor a szakmai továbbtanulási hajlammal. Öt évvel ezelőtt kimondottan gyenge vagy közepes volt, most fokozott az igény a továbbképzésre. Egyre többen ismerik fel, hogy állandóan tanulni kell, nem lehet egy lábon állni. Jelentősen javult a korosztály idegen nyelvi ismerete, de még mindig nem éri el a kívánatos szintet.

A 40 év feletti korosztállyal szemben megfogalmazott legfőbb kifogások: nehezebben viselik a folyamatos stresszhelyzeteket, ha a rájuk nehezedő nyomást nem bírják, csökken a produktumuk.

A munkahelyi vezetőknek és a munkaerőpiacon tevékenykedőknek hasznos információ lehet a Take It összegzése szerint, hogy a 40 éven felüliek motivációjában fontos a kiegyensúlyozott munkahely, a biztonság, a bér és a jutalom.

(MTI)