Jelentősen gyengült a forint a külföldi spekulációk hatására

Vágólapra másolva!
A külföldiek euróvásárlása miatt pénteken 4,18 százalékpontos gyengülés után kissé visszakapaszkodva 8,59 százalékon zárt a forint az erős oldalon, 3,06 százalékponttal rosszabb pozícióban, mint csütörtökön délután. Elemzők szerint a sávszélesítés óta a pénteken először bizonyosodott be, hogy a nemzetközi tőkepiacokhoz képest kicsi magyar piac mennyire sérülékeny.
Vágólapra másolva!

Nyitáskor a forint csaknem az előző napi zárással azonos, 11,68 százalékos pozícióval indult, majd nagy összegű spekulatív euró vásárlásba kezdtek a külföldi befektetők.

A szakértők szerint a forint gyengülése külföldről indult. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke cáfolta, hogy a jegybank interveniált volna a piacon. Auth Henrik szerint az argentin, a lengyel és a török piacokról érkező kedvezőtlen hírek hatására adtak el forintot a külföldi befektetők.

Az euró 242 forintos eladási és 243 forintos vételi ára közötti nagy különbség már nyitáskor jelezte a közös valuta iránti megnövekedett keresletet. A 250,50/251.50 forintos záró jegyzés 8,50 forinttal drágább a csütörtöki árnál. A dollár csaknem 10 forinttal erősödött csütörtökről péntek délutánra, amikor 297,50/298,80 forinton jegyezték.

Az MNB csütörtökre 274,58 forinton határozta meg az euró/forint középárfolyamot, a sáv két szélső értéke 233,39, illetve 315,77 forint volt.

Elemzők szerint a sávszélesítés óta a pénteken először bizonyosodott be, hogy a nemzetközi tőkepiacokhoz képest kicsi magyar piac mennyire sérülékeny, s egy-egy nagyobb külföldi megrendelés milyen széles árfolyam ingadozást válthat ki.

(MTI)