Oroszországban lassult az infláció júniusban

Vágólapra másolva!
A májusi 1,8 százalékot követően júniusban 1,6 százalékos volt a pénzromlás üteme Oroszországban, az év első felében pedig 12,7 százalékos volt az infláció. A januártól júniusig tartó időszakban elsősorban a szolgáltatások, az élelmiszerek és az iparcikkek drágultak. A júniusi inflációra főként a vasúti-menetjegyárak 15 százalékos emelése hatott, de a zöldségek és gyümölcsök árának 9,5 százalékos növekedése is erősen befolyásolta az adatot.
Vágólapra másolva!

Oroszországban júniusban 1,6 százalékos volt az infláció, a májusi 1,8 százalékot követően, így fél év alatt 12,7 százalékot ért el a pénzromlás mértéke. Az elmúlt év első hat hónapjában 9,5 százalékos inflációt regisztráltak.

A Goszkomsztat, az orosz állami statisztikai bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai azt valószínűsítik, hogy nem sikerül a költségvetési törvényben előrejelzett 14-16 százalékos kereteken belül tartani az idei egész éves pénzromlást, noha az orosz kormány vezetői számtalan ígéretet tettek az infláció ütemének visszaszorítására.

Oroszországban 2001. első fél évében a szolgáltatások 21,1 százalékkal drágultak, az élelmiszerek 14,1 százalékkal kerülnek többe, míg az iparcikkeknél csak 6,4 százalékos áremelkedést mértek.

Moszkvában júniusban 2,1 százalékkal emelkedtek az árak, így a fél éves infláció 13,2 százalékot tett ki, míg Szentpéterváron a múlt hónapban csak 1,4 százalékos volt a pénzromlás, de annak fél éves mértéke így is 13,6 százalék.

A júniusi inflációra elsősorban a vasúti menetjegyek-árak 15 százalékos emelkedése hatott, de például a zöldségek és gyümölcsök is 9,3 százalékkal, az étolaj 3 százalékkal, míg a hús 2,5 százalékkal került többe. A motorbenzin ára viszont átlagosan 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az orosz központi bank devizatartalékai a hónap végére rekordnagyságot értek el: június 29-re 35,1 milliárd dollárra emelkedtek, vagyis egy hét alatt, június 22. óta 900 millió dollárral növekedtek.

(MTI)

Ajánlat: