Nyár végéig kiszűrik a kötelező nélkül autózókat

Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium (BM) gépjármű-nyilvántartásának és a biztosítótársaságok ügyféladatainak összevetésével próbálják kiszűrni azokat a renitenseket, akik kötelező biztosítás nélkül járják az utakat. Az előzetes márciusi szűrőn az autósok 10-12 százaléka, vagyis közel 300-360 ezren akadtak fenn, a valóságban azonban ennél jóval kevesebben vannak a bliccelők. A rendszer felállítása eddig mintegy 1,2 milliárd forintba került, ebből 480 millió forintot álltak a biztosítótársaságok.
Vágólapra másolva!

A biztosítók június végi ügyféladataikat azok feldolgozása után juttatják el a BM központi adatfeldolgozó, nyilvántartó és választási hivatalához, ahol néhány nap alatt összevetik azokat a tárca gépjármű-nyilvántartásával. A BM előreláthatólag augusztus elején juttatja majd el a "névsort" a jegyzői hivatalokba, akik értesítik az autótulajdonost arról, hogy az adatbázis szerint nincs kötelező biztosítása. A kötelezővel addig nem rendelkezőknek az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül kell majd bizonyítaniuk a jegyző előtt, hogy befizették a kötelező díját. Amennyiben ezt elhalasztják, a jegyző a határidő lejárta utáni 15. naptól kivonhatja járművüket a forgalomból.

A negyedévente frissülő nyilvántartásnak köszönhetően július elejétől a rendőrség a közutakon is ellenőrizni tudja a kötelező meglétét.

A számítógépes rendszer felállítása eddig mintegy 1,2 milliárd forintba került. Ebből 480 millió forintot a biztosítótársaságok álltak, amely kötelező biztosításokból származó bevételük nyolc ezreléke. A költségek fennmaradó részét saját forrásaiból biztosította a BM. A Világgazdaság információi szerint a biztosítótársaságok a kötelező-üzleten tavaly mintegy 2,6 milliárd forintot vesztettek, amit több megfigyelő is kétségbe vont. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jelenleg vizsgálja a biztosítok ezzel kapcsolatos eredményszámait.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: