Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter aláírta az Államháztartási Hivatalt (ÁHH) előkészítő szervezet alapító okiratát, s így az előkészítő szervezet megkezdheti működését. Az államháztartási törvény módosítása október 1-én lép hatályba, ekkor veszi át az ÁHH a törvényben részére előirt feladatokat.
Vágólapra másolva!

Gárdos Csaba, a hivatal létrehozásáért felelős miniszteri biztos az elmondta: a szervezeti változások az államháztartási reform keretébe illeszkednek. Törvényi felhatalmazás alapján az idén március elsejétől részvénytársasági formában önállósult az Államadósság Kezelő Központ, s az Államháztartási Hivatal felállását követően 2002 januárban a Magyar Államkincstár is részvénytársasággá alakul.

Az Államháztartási Hivatal alapvetően a költségvetés végrehajtásával, az előirányzatok és kötelezettségvállalások nyilvántartásával, bizonyos ellenőrzési feladatokkal foglalkozik majd, míg a megmaradó Államkincstár teendői főleg a számlavezetésre, a kifizetések teljesítésére összpontosulnak, valamint gondoskodik a költségvetés végrehajtásának likviditási feltételeiről is.

A hivatal révén átláthatóbbá válik a közpénzek útja, felhasználása. Képes lesz arra, hogy előzetesen ellenőrizze: az érintettek a költségvetési előirányzatoknak és céloknak megfelelően kívánják-e elkölteni a pénzeket.

Az ÁHH által ellátandó, főként előzetes ellenőrzési feladatok kiegészítik az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkáját. Az elképzelések között szerepel a számviteli rendszer újragondolása is, az államszámvitel új rendjének kialakítása. Jelenleg az elszámolás pénzforgalmi jellegű, vagyis az eseményeket akkor veszik számba, ha a kifizetés megtörtént. Ennél reálisabb képet ad majd az eredmény-szemléletű elszámolás, melynek kialakítása, a szükséges korszerű informatikai háttér megteremtése a hivatal feladata.

(MTI)