Felülvizsgálák a lengyel Slaska cukorgyár privatizációját

Vágólapra másolva!
A lengyel kincstárügyi minisztérium kedden jelezte, hogy esetleg felülvizsgálják a legnagyobb lengyel cukorcsoport, a Slaska Spolka Cukrowa eladását a francia Saint Louis Sucre-nek, miután a francia vállalatot megvásárolta a német Südzucker konszern. Néhány jobboldali parlamenti képviselőugyanis indítványozta, hogy mondják fel a francia céggel kötött megállapodást, és hozzák létre a Lengyel Cukor nevű nemzeti vállalatcsoportot, amely a Slaska gyárakra épülne.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány még tavaly novemberben járult hozzá, hogy a Saint Louis Sucre megvegye a Slaskát 250 millió zlotyért - mintegy 62,74 millió dollár - ám egy csoport jobboldali parlamenti képviselő és a szakszervezetek ellenállása egyelőre feltartja az üzlet véglegesítését. A tiltakozók követelik a Sain Louis Sucre-rel kötött megállapodás felmondását és azt, hogy a Lengyelország délnyugati részén tizenhat cukorgyárral rendelkező Slaska csoportot tegyék meg egy új, nemzeti vállalatcsoport magjává, és e Lengyel Cukornak nevezendő csoporthoz csatolják a többi, még el nem adott lengyel cukorgyárat is.

A privatizációkért felelős kincstárügyi miniszter, Aldona Kamela-Sowinska a maga részéről azt javasolta, hogy a Lengyel Cukorban egyesítsenek 28 cukorgyárat, de épp a Slaska holdingot hagyják ki belőle.

A legújabb fejlemények fényében a Slaska eladását minden bizonnyal felül kell vizsgálni. Amikor a privatizációs döntést hoztuk, még nem tudtuk, hogy végül is egy német cégnek adjuk el a cukorcsoportot - mondta Aldona Kamela-Sowinska kedden egy parlamenti bizottság előtt.

A Südzucker, a legnagyobb európai cukoripari csoport a múlt héten kötött megállapodást a Saint Louis Sucre megvásárlására 1,6 milliárd euróért. A Südzuckernek már több cukorgyára van Lengyelországban is, az ország nyugati részén.

A Saint Louis Sucre lengyel üzletét formailag a belügyminisztérium akadályozta meg, késlekedvén egyes engedélyek kiadásával. Ezért a francia társaság panaszt tett a bíróságon, és a döntést július 12-re várja. Remélik, hogy a Slaska megvásárlását hamarosan lezárhatják - mondta a Saint Louis Sucre szóvivője kedden, és hozzátette, hogy náluk nem változott semmi a német felvásárlás következtében, és a francia cég német tulajdonban is megőrzi - mint a szóvivő mondta - az identitását.

A Slaska gyárai évente 300 ezer tonna cukrot termelnek, ez a lengyel termelésnek körülbelül a 15 százaléka.

(MTI)