Egyre pesszimistábbak az európai gazdaság szereplői

Vágólapra másolva!
A vállalatvezetők és a fogyasztók egye romló gazdasági kilátásokkal számolnak a 12 tagállamból álló valutaunióban - adta hírül kedden a Bloomberg hírügynökség. Az Európai Bizottság által számított fogyasztói és üzleti bizalmi index a májusi 101,8-ról 101,1-re csökkent júniusban. Ez az ötödik hónap, hogy a mutató értéke mérséklődik.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság 25 ezer fogyasztó és 50 ezer vállalatvezető várakozásai alapján közölt indexe 101,1-re csökkent; elemzők előzetesen 101,2-es értékre számítottak.

A világgazdaság növekedési ütemének lassulása és az amerikai, valamint az európai elbocsátási hullám pesszimistává teszi mind a cégvezetőket, mind a fogyasztókat - indokolták a felmérés eredményét szakértők a hírügynökségnek.

Hozzátették: a kedvezőtlen növekedési adatok és a bizalmi index csökkenése fokozódó nyomást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóira a valutaunió irányadó kamatának csökkentése érdekében.

Az elmúlt hetekben az euróövezet jegybankja a viszonylag magas és gyorsuló infláció miatt nem csökkentett kamatot. Míg a legutóbbi német és olasz inflációs adatokból a pénzromlás ütemének lassulására lehet következtetni, addig Ernst Welteke német jegybankelnök pénteken azt mondta, hogy nem tartja valószínűnek az eddigi inflációs trend megfordulását.

A Bloomberg által megkérdezett 30 elemző közül mindössze 8 vár kamatcsökkentést az EKB döntéshozóinak csütörtöki ülésétől.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Európai Bizottság